Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αποζημιώσει με το ποσό των 88 εκατομμυρίων δολαρίων τους συγγενείς 14 Αφροαμερικανών οι οποίοι δολοφονήθηκαν ή τραυματίστηκαν από έναν νεαρό υπέρμαχο της ανωτερότητας της λευκής φυλής μέσα σε μια εκκλησία στο Τσάρλεστον, το 2015.

Σε αντάλλαγμα, τα θύματα θα αποσύρουν την προσφυγή τους εναντίον της ομοσπονδιακής αστυνομίας για «παραλείψεις» που επέτρεψαν στον δράστη, τον Ντίλαν Ρουφ, να αγοράσει όπλο ενώ δεν θα του επιτρεπόταν κάτι τέτοιο αν είχε ελεγχθεί το ιστορικό του.

Η σφαγή αυτή «ήταν ένα φρικτό έγκλημα, υποκινούμενο από το μίσος, το οποίο προκάλεσε ασύγκριτη οδύνη στις οικογένειες των νεκρών και τους τραυματίες», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ αφού οριστικοποιήθηκε η συμφωνία με τους εκπροσώπους των θυμάτων. «Τα 88 εκατομμύρια είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν δοθεί ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ για μια υπόθεση πολιτικών δικαιωμάτων» είπε ο δικηγόρος τους, ο Μπακάρι Σέλερς.

Οι πέντε άνθρωποι που γλίτωσαν θα λάβουν από 5 εκατομμύρια ο καθένας. Οι συγγενείς των εννέα νεκρών θα λάβουν από 6 έως 7,5 εκατομμύρια για κάθε θύμα.

Στις 17 Ιουνίου 2015 ο Ντίλαν Ρουφ, 21 ετών τότε, πυροβόλησε 77 φορές μέσα σε μια εκκλησία Μεθοδιστών στο Τσάρλεστον, σκοτώνοντας εννέα πιστούς. Ο Ρουφ, υποκινούμενος από ρατσιστικό μίσος, σχεδίαζε τη σφαγή επί έξι μήνες. Στις αρχές του 2017 καταδικάστηκε σε θάνατο, χωρίς να εκφράσει ποτέ μεταμέλεια ή να ζητήσει συγγνώμη. Η ποινή του επικυρώθηκε φέτος το καλοκαίρι από εφετείο.

Μεταξύ των θυμάτων του ήταν και ο πάστορας της ενορίας, ο Κλεμέντα Πίνκνι, σημαντική προσωπικότητα της κοινότητας των Αφροαμερικανών και εκλεγμένος με το Δημοκρατικό κόμμα στη Γερουσία της Νότιας Καρολίνας. Τον επικήδειό του είχε εκφωνήσει ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Η μεγαλύτερη κόρη του πάστορα, η Ελιάνα, ευχαρίστησε σήμερα την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για τη συμφωνία. «Κανένα ποσό δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τον πατέρα μου», είπε στους δημοσιογράφους. «Αλλά είναι σημαντικό για μένα να δω ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ύπαρξη του ρατσισμού σε αυτήν τη χώρα (…) καθώς και το πρόβλημα των πυροβόλων όπλων και προσπαθεί να διορθώσει ένα λάθος».

Σύμφωνα με την προσφυγή, ο Ντίλαν Ρουφ είχε συλληφθεί λίγους μήνες πριν από την επίθεση για κατοχή ναρκωτικών. Αν είχε γίνει σωστά η εξέταση του ιστορικού του, δεν θα του επιτρεπόταν να αγοράσει το ημιαυτόματο με το οποίο σκότωσε τα θύματά του.