Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στην Καμπούλ, όταν καμικάζι προσέκρουσε το παγιδευμένο αυτοκίνητό του σε όχημα της τουρκικής πρεσβείας, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενός Τούρκου και ενός Αφγανού που περνούσε από το σημείο τη στιγμή εκείνη, ανακοίνωσαν η αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών.

Η έκρηξη που έπληξε την καρδιά της αυστηρά φρουρούμενης συνοικίας όπου βρίσκονται οι ξένες πρεσβείες στην αφγανική πρωτεύουσα, σημειώθηκε κοντά στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Γερμανίας και του Ιράν, σείοντας τα παράθυρα των παρακείμενων κτιρίων και θέτοντας σε ύψιστο συναγερμό το προσωπικό των πρεσβειών.

«Επίθεση αυτοκτονίας είχε στόχο αυτοκινητοπομπή της τουρκικής πρεσβείας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών στρατηγός Αγιούμπ Σαλάνγι στους δημοσιογράφους από το σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη, ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή.

«Αυτή είναι ανακοίνωση για την ασφάλεια: έκρηξη σημειώθηκε μέσα στην πόλη», είχε ειδοποιήσει λίγο νωρίτερα η βρετανική πρεσβεία το προσωπικό της στις εγκαταστάσεις, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστός ο στόχος της επίθεσης.
Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη αμέσως μετά, λέγοντας πως στόχος ήταν αυτοκινητοπομπή των ξένων δυνάμεων και ότι η επίθεση προκάλεσε πολλούς τραυματισμούς.

Είναι η δεύτερη φορά που αυτοκίνητο ξένης διπλωματικής αποστολής αποτελεί στόχο εξτρεμιστών ανταρτών στην Καμπούλ τους τελευταίους μήνες, μετά την επίθεση καμικάζι εναντίον βρετανικού οχήματος τον Νοέμβριο.
Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση χωρίς να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Οι Ταλιμπάν που ανέλαβαν την ευθύνη αμέσως μετά, στο μήνυμα που έστειλαν στα μμε ανέφεραν ότι “ένας καμικάζι επετέθη εναντίον ξένης αυτοκινητοπομπής στο κέντρο της Καμπούλ και ξένοι σκοτώθηκαν στην επίθεση”.
Στην αφγανική πρωτεύουσα δεν είχε σημειωθεί αιματηρή επίθεση εδώ και εβδομάδες. Η τελευταία ήταν στις αρχές Ιανουαρίου, όταν ένας καμικάζι Ταλιμπάν πραγματοποίησε επίθεση εναντίον της αποστολής της ευρωπαϊκής αστυνομίας στο Αφγανιστάν (Eupol), σκοτώνοντας έναν αφγανό πολίτη.

Η ένοπλη δράση των Ταλιμπάν παραμένει ιδιαίτερα εκτεταμένη στο Αφγανιστάν, μετά τη λήξη στις 31 Δεκεμβρίου της αποστολής των μάχιμων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και της αναχώρησής τους από τη χώρα. Ωστόσο μια νέα αποστολή της Ατλαντικής Συμμαχίας υπό την ονομασία «Καθοριστική υποστήριξη» άρχισε την 1η Ιανουαρίου για την υποστήριξη και την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού.

Περίπου 12.500 στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα αναπτυχθούν στο αφγανικό έδαφος το 2015 στο πλαίσιο της αποστολής αυτής. Και άλλοι 4.500 ξένοι στρατιώτες, κυρίως Αμερικανοί, παραμένουν επίσης στη χώρα, εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, για διαφορετικές δραστηριότητες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν σχέση με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.