Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένας βομβιστής επιτέθηκε σήμερα σε μία αγορά στην πόλη Ντίφα, στον νοτιοανατολικό Νίγηρα, αφού ο στρατός απώθησε μία επίθεση της νιγηριανής ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στον συνοριακό καταυλισμό.

Ήταν η δεύτερη επίθεση της Μπόκο Χαράμ μέσα σε τρεις ημέρες εναντίον της περιοχής των συνόρων στον νότιο Νίγηρα, όπου περίπου 2.500 στρατιώτες του Τσαντ έχουν συγκεντρωθεί ενόψει μιας στρατιωτικής επίθεσης των περιφερειακών δυνάμεων εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Στο κοινοβούλιο του Νίγηρα θα διεξαχθεί ψηφοφορία τη Δευτέρα (αύριο) επί μίας πρότασης να σταλούν στρατεύματα στη Νιγηρία για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ.

Κάτοικοι της Ντίφα δήλωσαν πως μάχες ακούστηκαν μεταξύ περίπου των ωρών 6.00 π.μ. έως 10.00 π.μ. (τοπική ώρα, 08:00 έως 12:00 ώρα Ελλάδας) στα νότια περίχωρα της πόλης.

«Διεξάγονταν μάχες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και στοιχείων της Μπόκο Χαράμ που προσπάθησαν να εισέλθουν στην πόλη», δήλωσε στρατιωτική πηγή. «Μάχες σημειώνονται γύρω από τη γέφυρα στο Ντούτσι. Υπάρχουν πολλοί νεκροί».

Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν πως ένα αγόρι που μετέφερε εκρηκτικά ανατινάχτηκε στην αγορά της Ντίφα. Ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός Anefi μετέδωσε ωστόσο πως τη βόμβα έριξε ένας νεαρός ο οποίος επέβαινε με μοτοσικλέτα και ο οποίος στη συνέχεια διέφυγε.

«Απομακρύναμε πέντε πτώματα από την αγορά», δήλωσε ένα μέλος των τοπικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. «Υπάρχουν περίπου 15 τραυματίες, μερικοί από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση».

Δυνάμεις του Τσαντ εισήλθαν την περασμένη εβδομάδα στη Νιγηρία νότια της λίμνης Τσαντ προκειμένου να επιτεθούν εναντίον της Μπόκο Χαράμ στην πόλη Γκαμπάρου, στα σύνορα με το Καμερούν.

Χθες Σάββατο οι κυβερνήσεις του Καμερούν, του Τσαντ, του Νίγηρα, της Νιγηρίας και του Μπενίν συμφώνησαν να συστήσουν μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη 8.700 ανδρών.

Το Τσαντ έχει αναπτύξει περίπου 2.500 στρατιώτες στο Καμερούν και στον Νίγηρα στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας.
Η Μπόκο Χαράμ έχει καταλάβει εδάφη στη βορειοανατολική Νιγηρία στη διάρκεια μίας πενταετούς εξέγερσης για την οικοδόμηση ενός ισλαμικού κράτους στο έδαφος της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας της Αφρικής και μεγαλύτερης οικονομίας της ηπείρου. Περίπου 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πέρυσι.

Χθες η εκλογική επιτροπή της Νιγηρίας ανέβαλε για τις 28 Μαρτίου τις προεδρικές εκλογές που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 14 Φεβρουαρίου, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια λόγω της εξέγερσης της Μπόκο Χαράμ.