Το Ισλαμικό Κράτος είναι μια οργάνωση «βάρβαρη και φαύλη, η οποία λατρεύει το θάνατο», και διαπράττει «απερίγραπτες πράξεις βαρβαρότητας» στο όνομα της θρησκείας δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας ετήσιας δέησης στην Ουάσιγκτον, ο Ομπάμα ανέφερε ότι οι πρόσφατες πράξεις βίας στο Παρίσι, το Πακιστάν και σε άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι η πίστη και η θρησκεία μπορούν να μεταστραφούν και να χρησιμοποιηθούν ως όπλα. Όπως είπε επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ οι τζιχαντιστές «τρομοκρατούν τις θρησκευτικές μειονότητες, όπως οι Γεζίντι, χρησιμοποιώντας τους βιασμούς γυναικών ως πολεμικό όπλο, ενδυόμενοι το μανδύα της θρησκευτικής αρχής».

Εν τω μεταξύ ο Μπράιαν Μακέον, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής, δήλωσε σήμερα ότι «δεν είναι τυχαίο» ότι τα πρόσφατα βίντεο που δημοσιοποίησε το Ισλαμικό Κράτος με τις άγριες εκτελέσεις του Ιορδανού και του Ιάπωνα ομήρου εμφάνισαν τα θύματα με πορτοκαλί φόρμες. Οι στολές αυτές «θεωρούνται από πολλούς ως το σύμβολο του κέντρου κράτησης στο Γκουαντάναμο», επισήμανε ο Μακέον, δεύτερος τη τάξει στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Το σχόλιο έγινε στην προπαρασκευαστική κατάθεσή του στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας σχετικά με τις αμφιλεγόμενες εγκαταστάσεις των Αμερικανών στην Κούβα. Όπως ανέφερε ο Μακέον τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όσο και οι σύμβουλοι του σε θέματα εθνικής ασφαλείας πιστεύουν ότι η συνέχιση της λειτουργίας του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο «χρησιμοποιείται από βίαιους εξτρεμιστές για να υποκινήσουν τους τοπικούς πληθυσμούς».