Πολύ πιθανή είναι η προσφυγή της Ιρλανδίας στις κάλπες μετά την απόσυρση της στήριξης των Πρασίνων από τη κυβέρνηση συνεργασίας. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Μπραίαν Κόουεν, έχει δεχτεί πιέσεις και κατηγορίες για τη κατάσταση της οικονομίας. Όπως έχει γίνει γνωστό, ύψους έως 90 δισ. ευρώ θα είναι η οικονομική βοήθεια προς την Ιρλανδία και η πρώτη δόση τον Ιανουάριο. Οι εκλογές αναμένονται αμέσως μετά.

Μετά την Ιρλανδία είναι πολύ πιθανό και η Πορτογαλία να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης. Αποτέλεσμα αυτού του φαινόμενου ντόμινο είναι οι προβληματικές οικονομίες του ευρωπαικού νότου να απασχολούν τις Βρυξέλλες έντονα. Η Γερμανία κρίνει ότι είναι επείγουσα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού προστασίας του ευρώ.

«Η ομπρέλα άνοιξε, αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι που την έχουμε», αλλά είναι «το ίδιο σημαντικό να αρχίσουμε κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής τον Δεκέμβριο τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στην Ευρώπη για τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγερ.

Φόβοι εκφράζονται και για την Ισπανία.