Το Κόσοβο δεν έχει καμία πιθανότητα να γίνει δεκτό στον Οργανισμό για την Ασφάλεια τη Συνεργασία στην Ευρώπη, εκτός αν επιτευχθεί κάποια πολιτική συμφωνία, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος εκ μέρους της Σερβίας παρέλαβε σήμερα την προεδρία του οργανισμού.

Δεν είναι καινούρια τα αιτήματα το Κόσοβο να ενταχθεί στον ΟΑΣΕ, είπε ο κ. Ντάτσιτς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΑΣΕ, στη Βιέννη προσθέτοντας ότι και την περσινή χρονιά και πρόπερσι το ζήτησε Αλβανία, και συνεχώς το ζητά και η Πρίστινα.

«Όσον αφορά τον ΟΑΣΕ οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία. Γνωρίζετε πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί ομοφωνία», επισήμανε ο κ. Ντάτσιτς προσθέτοντας ότι η Σερβία ως προεδρεύουσα δίνει μάχη εδώ και δύο μέρες για να υπάρξει συμφωνία στο κείμενο καταδίκης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία.

«Οι συνομιλίες και ο διάλογος με την Πρίστινα διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Αποκλείεται η Σερβία να στηρίξει ή να επιτρέψει το Κόσοβο να γίνει ισότιμο μέλος του ΟΑΣΕ, επειδή δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα του καθεστώτος» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

Ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΑΣΕ Ντάνιελ Μπάερ ζήτησε σήμερα στη συνεδρίαση του Μόνιμου Συμβουλίου του οργανισμού την ένταξη του Κοσόβου στις συζητήσεις για την περιφερειακή ασφάλεια και στον ΟΑΣΕ.

Στο Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ δεν πρέπει να διεξάγεται μόνο συζήτηση για το Κόσοβο, αλλά και με το Κόσοβο. Το Κόσοβο είναι μέρος της Ευρώπης και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στους θεσμούς που είναι προσηλωμένοι στην ειρήνη και στην πρόοδο της ηπείρου, είπε ο κ. Μπάερ.
«Ο ΟΑΣΕ έχει σημαντικό ρόλο και στη στήριξη της συμφωνίας των Βρυξελλών» (της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων Πρίστινας – Βελιγραδίου) τόνισε ο κ. Μπάερ και πρόσθεσε ότι αναμένει η διαδικασία να συνεχιστεί.