Μία συγκλονιστική εξομολόγηση έκανε στο αμερικανικό δίκτυο CNN o Lee Young ένας πρώην σωματοφύλακας του Κιμ Γιονγκ Ιλ, του πατέρα του τωρινού ηγέτης της Βόρειας Κορέας.

Ο κάποτε πιστός υπηρέτης ενός από τα πιο κλειστά καθεστώτα στον πλανήτη ήταν σωματοφύλακας για 10, πριν αναλάβει την εξουσία το 1994.

Μόνο όμως όταν έφυγε από τη Βόρεια Κορέα συνειδητοποίησε την αγριότητα του καθεστώτος.

Ο Lee συνελήφθη προσπαθώντας να αποδράσει και εστάλη σε φυλακή για πολιτικούς κρατούμενους. Όταν έφτασε οι συγκρατούμενοί του του φάνηκαν αποστεωμένοι.

Όμως, όπως λέει, το ότι δεν τον ταΐζανε ήταν το λιγότερο, το χειρότερο ήταν το ξύλο και τα βασανιστήρια.

Στην κάμερα του CNN, ο πρώην σωματοφύλακας αποκαλύπτει τα σημάδια στα πόδια του, τα ελάχιστα δόντια που του είχαν απομείνει και, όπως λέει, από τα χτυπήματα στο κεφάλι είναι και τυφλός από το ένα μάτι.

Στα πέντε χρόνια που έμεινε εκεί έχασε το μισό του βάρος. Έφτασε να ζυγίζει σχεδόν πενήντα κιλά.

Όπως λέει, οι συγκρατούμενοί του ήταν τόσο αδύνατοι που με δυσκολία κρατούσαν όρθιο το κεφάλι τους. Όταν κάποιος πέθαινε, έπρεπε να τον κουβαλήσει για ταφή σε ομαδικό τάφο, ενώ τα σωματικά υγρά του ακόμη έτρεχαν.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται απόφαση Επιτροπής του ΟΗΕ για να παραπεμφθεί το καθεστώς της Βόρειας Κορέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αν περάσει, τότε θα πάει στην Ολομέλεια του ΟΗΕ για έγκριση.

Δείτε ένα απόσπασμα από τη συγκλονιστική μαρτυρία: