Κορυφαίος ιολόγος της Κίνας, στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης της επιδημίας του κορονοϊού έγινε αντικείμενο έρευνας για «λογοκλοπή», αφού εξέφρασε δημόσια αμφιβολίες για την κινεζική στρατηγική αντιμετώπισης της Covid, αναφέρει το ΑΠΕ.

Η Κίνα, η οποία αντιμετώπισε δραστικά την εξάπλωση της επιδημίας στο έδαφός της κατά την πρώτη της φάση, από την άνοιξη του 2020, χάρη στην επιβολή αυστηρών lockdown, την χρήση εφαρμογών στα κινητά για την παρακολούθηση των μετακινήσεων και την επιβολή καραντίνας κατά την άφιξη στην κινεζική επικράτεια, αντιμετωπίζει τον τελευταίο μήνα αναζωπύρωση της επιδημίας στο έδαφός της, την σοβαρότερη και πλέον διαδεδομένη γεωγραφικά.

Ο Τζανγκ Γουενχόνγκ, κορυφαίος λοιμωξιολόγος της Σανγκάης, εξέφρασε στο τέλος του Ιουλίου δημόσια αμφιβολίες για την κινεζική στρατηγική «μηδέν Covid», αντιτείνοντας ότι «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό».

Οι δηλώσεις του, που θέτουν σε αμφισβήτηση την επιτυχία της εθνικής πολιτικής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, προκάλεσαν έντονη πολεμική. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορήθηκε ότι «κυκλοφορεί ξένες ιδέες», ενώ υπήρξαν ορισμένοι χρήστες που άρχισαν να δημοσιεύουν κατηγορίες για «λογοκλοπή» της διδακτορικής του διατριβής που χρονολογείται από το 2000 και έγινε στο Πανεπιστήμιο Fudan της Σανγκάης

Χθες, το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας. Επιστήμονες και πανεπιστημιακοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον 51χρονο επιστήμονα. «Ποιος θα τολμήσει να μιλήσει ειλικρινά και κατά την επαγγελματική του κρίση στο μέλλον;», αναρωτήθηκε ο Γιαν Φενγκ του τμήματος Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Fudan.