Στη σύλληψη πέντε προσώπων προχώρησαν οι αφγανικές υπηρεσίες πληροφοριών, με την κατηγορία πως συνωμοτούσαν εναντίον του πρώτου αντιπροέδρου του Αφγανιστάν, του στρατηγού Άμπντουλ Ρασίντ Ντόστουμ.

«Οι τρομοκράτες συνελήφθησαν στις πόλεις Καμπούλ και Μαζάρ ι Σαρίφ πριν από δύο ημέρες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές, ο ένας από τους υπόπτους πιστεύεται πως σχεδίαζε να διαπράξει επίθεση καμικάζι εναντίον του πρώτου αντιπροέδρου κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του σε βόρειες επαρχίες. Οι υπόλοιποι τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν στην Καμπούλ.

Ο Ντόστουμ, άλλοτε οπλαρχηγός, εκ των ηγετών της συμμαχίας που πολεμούσε εναντίον των Ταλιμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν από το 1996, όταν κατέλαβαν την εξουσία ως το 2001, όταν ανατράπηκαν, δήλωσε πρόσφατα ότι ο σκοπός του είναι να εκδιώξει «τους στασιαστές» από τη χώρα, αναφερόμενος στους ισλαμιστές μαχητές. «Οι συλληφθέντες ομολόγησαν ότι είχαν εκπαιδευθεί εκτός των συνόρων του Αφγανιστάν», ανέφερε η Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας.