Οι εισαγγελικές αρχές της Λιθουανίας άσκησαν δίωξη σε έναν υπάλληλο της κρατικής εταιρείας αερομεταφορών με την κατηγορία ότι κατασκόπευε πολιτικές και στρατιωτικές αεροπορικές επιχειρήσεις για λογαριασμό της Λευκορωσίας και ενδεχομένως και της Ρωσίας.

Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Σιαουλιάι η Λιθουανία φιλοξενεί τα αεροσκάφη της επιχείρησης εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004, που οι λιθουανικές αρχές κατηγορούν κάποιον για κατασκοπεία.

Ο άνδρας αυτός, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, ήταν ένα από τα δύο πρόσωπα που συνελήφθησαν πέρσι μετά από έρευνες τριών ετών από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Λιθουανίας, είπε ο εισαγγελέας Ντάριους Ραουλουσάιτις.

«Κατηγορείται για κατασκοπεία σε βάρος της Δημοκρατίας της Λιθουανίας κατ’ εντολή των υπηρεσιών πληροφοριών της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας. Είναι πιθανόν οι μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας να μοιράστηκαν τις πληροφορίες που έλαβαν με τις ρωσικές υπηρεσίες», σημείωσε ο εισαγγελέας.

Η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία, οι τρεις χώρες της Βαλτικής, ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση έως και λίγους μήνες πριν από την κατάρρευσή της, το 1991.

Και οι τρεις υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει εντείνει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου τους και των χωρικών υδάτων τους τον τελευταίο χρόνο.