Το κτίριο που έγινε εφιάλτης για τους Αμερικανούς και μόνο κακές μνήμες έφερνε στο μυαλό μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους. Εκεί που βασίλεψε ο πόνος για τους 2.700 νεκρούς, η οργή, η αγωνία και πολλή σκόνη και καπνός, σήμερα υπάρχει ένας μεγαλόπρεπο κτίσμα.

Πρόκειται για το One World Trade Center. Το ψηλότερο κτίριο του Μανχάταν, αλλά και ολόκληρων των ΗΠΑ, που βρίσκεται εκεί όπου υπήρχαν κάποτε οι Δίδυμοι Πύργοι, υποδέχθηκε τη Δευτέρα τους πρώτους ενοίκους του. πρόκειται για περίπου 175 στελέχη του εκδοτικού οίκου Conte Nast, με περιοδικά όπως το «The New Yorker» και το «Vanity Fair», πέρασαν τις πόρτες του κτιρίου που βρίσκεται στη Vesey Street, λίγα βήματα από το σημείο όπου βρίσκεται το μνημείο και το μουσείο για το τρομοκρατικό «χτύπημα» της 11ης Σεπτεμβρίου. Το One World Trade Center είναι το κεντρικό «κομμάτι» ενός συγκροτήματος πέντε ουρανοξυστών. Διαθέτει 104 ορόφους και φτάνει στα 541 μέτρα ύψος, ενώ το τσιμέντο που χρησιμοποιήθηκε στο χτίσιμο του είναι επτά φορές πιο ανθεκτικό από αυτό που υπάρχει σε άλλα κτίρια.

«Κάποιοι είναι νευρικοί, άλλοι ενθουσιασμένοι με τη μετακόμιση», παραδέχθηκε ο Τζον Ντάφι, διευθυντής της Conde Nast, ο οποίος δούλευε και στο παλιό World Trade Center τη δεκαετία του ’80. «Κάποιοι από εμάς αισθάνονται ότι ίσως να είναι στόχος επίθεσης», πρόσθεσε. Ήδη το 60% των γραφείων του ουρανοξύστη έχουν ενοικιαστεί, ενώ ο κόσμος θα μπορεί να επισκεφθεί τις βεράντες στον 100ο και 102ο όροφο, από την άνοιξη. Όσο για την ασφάλεια, το κτίριο έχει πυροπροστασία, βιοχημικά φίλτρα, μεγάλες συμπιεσμένες σκάλες, πολλαπλό φωτισμό ανάγκης και προστατευτικά από μπετόν σε όλους τους ψεκαστήρες. Οι έξοδοι έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να διασφαλίζουν την εύκολη εκκένωση.

Πέρασαν 13 χρόνια από τη «μαύρη» 11η Σεπτεμβρίου για να ανοικοδομηθεί και να κατοικηθεί ξανά. Πλέον, ο τελευταίος όροφος του, που φαίνεται και στο βίντεο, γίνεται παρατηρητήριο και θα μπορεί να το επισκεφθεί ο κόσμος  πληρώνοντας το αντίτιμο των 23 δολαρίων. Μάλιστα, μέσα στο κτίριο θα διοργανώνονται και γάμοι, αλλά και εβραϊκές τελετές Μίτζβα.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο με την παρουσίαση του νέου One World Trade Center: