Ο συνιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκεμπεργκ, εξέπληξε τους πάντες όταν κατά την επίσκεψή του στην Κίνα πήγε στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και μίλησε Κινέζικα.

Οι φοιτητές και όλοι οι παρευρισκόμενοι φυσικά χειροκροτούσαν και επευφημούσαν και για μισή ώρα ο νεαρός δισεκατομμυριούχος μιλούσε στα Κινέζικα για το τι κάνει το Facebook στην Κίνα.

Και φυσικά είπε γιατί μαθαίνει Κινέζικα.

Πρώτα απ’ όλα, η οικογένεια της συζύγου του, Πρισίλα Τσαν, μιλάει Κινέζικα.

Η γιαγιά της «σοκαρίστηκε» όταν ο Ζούκεμπεργκ της είπε στα Κινέζικα ότι θα παντρευόταν με την εγγονή της.

Βέβαια, σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, το να μελετά τα Κινέζικα τον βοηθά να καταλάβει την κουλτούρα της χώρας.

Το Facebook προσπαθεί εδώ και καιρό να μπει στην Κίνα και να αποκτήσει πρόσβαση στους 1,3 δισεκατομμύρια πολίτες, δεδομένου ότι το 45,8% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο με αυξητικές μάλιστα τάσεις.

Η Κίνα κρατά το Facebook, το Twitter και άλλα κοινωνικά δίκτυα εκτός αγοράς, καθώς η κυβέρνηση φοβάται ότι μπορεί να βοηθήσουν ενδεχόμενες πολιτικές αναταραχές.

Όταν ερωτήθηκε για τα σχέδια του Facebook στην Κίνα, ήπιε δύο μεγάλες γουλιές νερό και απάντησε: «Βρισκόμαστε ήδη στην Κίνα. Βοηθάμε Κινεζικές εταιρείες να αυξήσουν τους πελάτες από το εξωτερικό, χρησιμοποιούν Facebook για να προσελκύσουν πελατεία».

Και ο τελευταίος λόγος που ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ μαθαίνει Κινέζικα είναι ότι «του αρέσουν οι προκλήσεις», κάτι απολύτως φυσιολογικό για ένα 30χρονο που εδώ και χρόνια είναι δισεκατομμυριούχος και, μάλιστα, αυτοδημιούργητος.