Το περιφερειακό κοινοβούλιο του Ιρακινού Κουρδιστάν αναμένεται να αποφασίσει σήμερα αν θα στείλει μέλη των Πεσμεργκά για να βοηθήσουν τους κούρδους μαχητές που βρίσκονται πολιορκημένοι στη συριακή πόλη Κομπάνι, όπως μετέδωσε ο κουρδικός ιστότοπος Ρούνταου.

Πάντως ανώτερος αξιωματούχος στο Κομπάνι επεσήμανε ότι οι οποιεσδήποτε ενισχύσεις θα πρέπει να συντονιστούν με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και την τοπική διοίκηση.

«Οι δυνάμεις που επιθυμούν να έρθουν, θα πρέπει να αποκτήσουν σχέσεις με την κυβέρνηση του καντονιού και τις YPG», δήλωσε ο Ανουάρ Μουσλίμ επικεφαλής της κουρδικής, τοπικής κυβέρνησης του Κομπάνι μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Πεσμεργκά Χαλγκόρντ Χεκμάτ σημείωσε ότι για την αποστολή δυνάμεων στο Κομπάνι απαιτείται τη συμφωνία τόσο του κουρδικού κοινοβουλίου όσο και του περιφερειακού προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.

Σύμφωνα με τον επιτελάρχη του Μπαρζανί, τον Φουάντ Χουσέιν, οι κούρδοι μαχητές του Κομπάνι έχουν αναφέρει ότι χρειάζονται κυρίως πυρομαχικά και όχι περισσότερους μαχητές.

«Οπότε, συμφωνήσαμε με την Τουρκία και τις ΗΠΑ να στείλουμε μια μικρή ομάδα κούρδων Πεσμεργκά εκεί με κάποια βαρέα όπλα», είπε ο Χουσέιν.

Στο μεταξύ στο Κομπάνι οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στο κέντρο της πόλης, με τον δυτικό τομέα να εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των YPG, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περίπου 30 μαχητές του ΙΚ και 11 των YPG σκοτώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Ο τοπικός αξιωματούχος Ιντρίς Νάσαν δήλωσε ότι το ΙΚ βομβάρδισε το κέντρο της πόλης με ρουκέτες Γκραντ και όλμους, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές.