Η αυστραλιανή πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσε πως τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν μηδενικά για τέταρτη συνεχή ημέρα σήμερα. Την ίδια όμως στιγμή η ανησυχία για νέες μολύνσεις παραμένει έντονη καθώς οι αρχές δεν έχουν εντοπίσει ακόμα τον συνδετικό κρίκο στο περιστατικό που οδήγησε στην εκ νέου επιβολή περιορισμών.

Η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας ανακοίνωσε πως παρατείνει κατά μία εβδομάδα τους περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης στο Σίδνεϊ αφού οι αρχές δεν κατάφεραν να ιχνηλατήσουν την πορεία μετάδοσης μεταξύ ενός μολυσμένου επισκέπτη από το εξωτερικό και ενός κατοίκου ηλικίας περίπου 50 ετών, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός την περασμένη εβδομάδα.

«Έγινε πολλή δουλειά για να εντοπίσουμε πώς ξεκίνησε το περιστατικό μετάδοσης. Δυστυχώς, δεν βρήκαμε τον συνδετικό κρίκο», είπε η Κέρι Τσαντ, επικεφαλής υπηρεσιών Υγείας στη Νέα Νότια Ουαλία, σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα η Τσαντ δήλωσε ότι ο άνδρας ίσως κόλλησε τον ιό μέσω σύντομης επαφής με άτομο που ακόμα δεν έχει ταυτοποιηθεί και που ήταν μεταδοτικό.

«Άρα, εξαιτίας αυτού, συνεχίζουμε να ανησυχούμε ότι ίσως υπάρχουν αλυσίδες μετάδοσης στην κοινότητα που δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί», τόνισε.

Μέχρι τις 17 Μαΐου σε ιδιωτικές συναθροίσεις επιτρέπονται έως 20 καλεσμένοι

Πάνω από 5,3 εκατ. άνθρωποι ζουν στο Σίδνεϊ και τα προάστιά του, η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή στην Αυστραλία. Οι αρχές έχουν δώσει οδηγίες στους κατοίκους να φορούν μάσκες σε δημόσια μέσα μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους, ενώ μέχρι τις 17 Μαΐου σε ιδιωτικές συναθροίσεις επιτρέπονται έως 20 καλεσμένοι.

Η Νέα Νότια Ουαλία δημιούργησε ένα μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στο Σίδνεϊ με σκοπό τη χορήγηση έως 30.000 εμβολίων κάθε εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ανεβάσει ρυθμούς το πρόγραμμα ανοσοποίησης που καταγράφει καθυστερήσεις.

Με μόλις πάνω από 29.900 κρούσματα COVID-19 και 910 θανάτους, η Αυστραλία έχει καταγράψει πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, ωστόσο η πανεθνική εκστρατεία ανοσοποίησης συναντά εμπόδια.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχέδιο για το άνοιγμα των συνόρων της Αυστραλίας σε φάσεις και θα εξετάσει τις επιλογές για να διευκολύνει τη μετακίνηση εκτός χώρας και την επιστροφή όσων έχουν εμβολιαστεί, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ.

Η Αυστραλία έκλεισε τα διεθνή της σύνορα σε όλους εκτός των πολιτών και των μόνιμων κατοίκων τον Μάρτιο του 2020. Οι επισκέπτες από χώρες του εξωτερικού, με εξαίρεση τη Νέα Ζηλανδία, πρέπει να παραμένουν σε ξενοδοχείο καραντίνας για δύο εβδομάδες με δικά τους έξοδα.

Πάνω από 35.000 Αυστραλοί έχουν δηλώσει στο υπουργείο Εξωτερικό ότι επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αλλά η χώρα επιτρέψει την είσοδο σε περίπου 5.800 ανθρώπους κάθε εβδομάδα.