Αίτηση για διαζύγιο κατέθεσαν τη Δευτέρα οι δισεκατομμυριούχοι Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, συνιδρυτές ενός από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως κοινωφελών ιδρυμάτων. Οι δρόμοι τους ως ζευγάρι χωρίζουν έπειτα από 27 χρόνια γάμου, οι ίδιοι ωστόσο δεσμεύονται να συνεχίσουν από κοινού το φιλανθρωπικό τους έργο.

Το ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιδραστικές δυνάμεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, παγκοσμίως, ξοδεύοντας πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία 20ετία στη μάχη κατά της φτώχειας και των ασθενειών.

Οι Γκέιτς στήριξαν προγράμματα για την εξάλειψη της ελονοσίας και της πολιομυελίτιδας, τη σίτιση των παιδιών και τα εμβόλια. Πέρσι, το ίδρυμα διέθεσε 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση από τις συνέπειες της covid-19.

Σε κοινή δήλωσή τους για τη διάλυση του γάμου τους, δήλωσαν πως η ένωσή τους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα αλλά και πως έχουν καταλήξει σε συμφωνία ως προς το πώς θα χωρίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ωστόσο δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες στην αίτηση που κατατέθηκε στο δικαστήριο King County Superior Court του Σιάτλ.

Ο 65χρονος Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft, και η σύζυγός του, η 56χρονη Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, γνωρίστηκαν σε εταιρικό δείπνο στη Νέα Υόρκη, όταν εκείνη έγινε μέλος του τεχνολογικού κολοσσού ως product manager. Έβγαιναν για χρόνια, πριν παντρευτούν τον Ιανουάριο του 1994 στη Χαβάη.

«Έπειτα από πολλή σκέψη και πολλή δουλειά πάνω στη σχέση μας, αποφασίσαμε να τερματίσουμε τον γάμο μας» ανέφερε το ζευγάρι σε ανακοίνωση που ανέβασαν στους λογαριασμούς τους στο Twitter.

«Δεν πιστεύουμε πια πως μπορούμε να προχωρήσουμε ως ζευγάρι στην επόμενη φάση της ζωής μας. Ζητάμε χώρο και ιδιωτικότητα για την οικογένειά μας, καθώς αρχίζουμε να προχωρούμε σε αυτή τη νέα ζωή» έγραψαν.

Το ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation ξεκίνησε το 2000 και είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα στις ΗΠΑ και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με κεφάλαια 43,3 δισ. δολαρίων στο τέλος του 2019.

Από το 1994 έως το 2018, το ζευγάρι δώρισε πάνω από 36 δισεκατομμύρια δολάρια στο ίδρυμα, όπως γράφει το Reuters.

«Καμία αλλαγή στους ρόλους»

Στην αίτηση διαζυγίου, το ζευγάρι ζητεί από το δικαστήριο να διαλύσει τον γάμο του και να μοιράσει την περιουσία και όλα τα ιδιοκτησιακά του στοιχεία «όπως περιγράφεται στο συμβόλαιο χωρισμού», το οποίο ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό.

Ο Γκέιτς βρίσκεται στην 4η θέση στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερες ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία τουλάχιστον 124 δισ. δολαρίων – γίνονται αναφορές και για 130 δισ. δολάρια.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Ίδρυμα Γκέιτς ανέφερε πως οι Μπιλ και Μελίντα θα παραμείνουν συμπρόεδροι του ιδρύματος.

«Θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για να διαμορφώσουν και να εγκρίνουν τις χρηματοδοτικές στρατηγικές μας, να τοποθετούνται για θέματα που αφορούν το ίδρυμα και να χαράζουν τη συνολική κατεύθυνσή του».

«Το διαζύγιο των Γκέιτς δεν θα τερματίσει μόνο μια οικογενειακή ζωή. Θα έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία, την κοινωνία των πολιτών, τη φιλανθρωπία και ακόμα παραπέρα» δήλωσε στο Reuters ο Anand Giridharadas, συγγραφέας του βιβλίου «Winners Take All». «Κι αυτό γιατί η κοινωνία μας έχει κάνει το κολοσσιαίο λάθος να επιτρέπει στον πλούτο να αγοράζει την ευκαιρία να λαμβάνει σχεδόν κυβερνητικές αποφάσεις ως ιδιώτες πολίτες».

Ο Γκέιτς εγκατέλειψε το Χάρβαρντ για να ιδρύσει με τον συμμαθητή του Πολ Άλεν τη Microsoft, το 1975. Είχε στην κατοχή του το 49% της Microsoft το 1986, κάτι που τον έκανε πολυεκατομμυριούχο. Με την εκρηκτική ανάπτυξη της εταιρείας, σύντομα έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το 2000 ο Γκέιτς αποχώρησε από διευθύνων σύμβουλος της Microsoft για να επικεντρωθεί στο φιλανθρωπικό του έργο. Παρέμεινε πρόεδρος έως το 2014 και τελικά έφυγε οριστικά από το ΔΣ της εταιρείας το 2020.

Στον τεχνολογικό τομέα είναι γνωστός ως ανελέητος ανταγωνιστής, προκαλώντας την οργή των αντιπάλων του και τελικά και της αμερικανικής κυβέρνησης για τις επιχειρηματικές πρακτικές της εταιρείας.

Στα τέλη του 1990 ο τεχνολογικός κολοσσός καταδικάστηκε για μονοπωλιακές πρακτικές, αλλά η ετυμηγορία ανατράπηκε καθώς η εταιρεία διευθέτησε το θέμα εξωδικαστικά

Η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, που πρόσφατα πρόσθεσε το πατρικό της στις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικά δικτύωσής της, μεγάλωσε στο Ντάλλας και σπούδασε πληροφορική και οικονομικά στο Duke University πριν αρχίσει να εργάζεται στη Microsoft.

Το 2015 ίδρυσε την Pivotal Ventures, εταιρεία επενδύσεων που επικεντρωνόταν σε γυναίκες και οικογένειες, και το 2019 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «The Moment of Lift».

Το επεισόδιο του 2013

Όταν η Μελίντα Γκέιτς ζήτησε από τον σύζυγό της να συγγράψουν την ετήσια επιστολή του 2013 για το ίδρυμά τους, η συζήτησή τους εξελίχθηκε σε καβγά.

«Τα πνεύματα άναψαν» έγραψε η Μελίντα στο βιβλίο της. «Ο Μπιλ έλεγε πως η διαδικασία για την ετήσια επιστολή λειτουργούσε καλά για χρόνια και δεν έβλεπε γιατί να αλλάξει».

Τελικά συμφώνησε εκείνη να γράψει ένα ξεχωριστό κομμάτι για τα αντισυλληπτικά, ενώ ο ίδιος έγραφε το βασικό κείμενο για το έργο του ιδρύματος. Στην επιστολή του 2014, η Μελίντα έγραψε για τον έναν από τους τρεις μύθους που «εμποδίζουν την ανάπτυξη των φτωχών» ενώ ο Μπιλ έγραψε για τους άλλους δύο. Το 2015 υπέγραφαν και οι δύο την ετήσια επιστολή.

«Χρειάστηκε να μάθει πώς να λειτουργεί με ισότητα, κι εγώ να μάθω πως να υψώσω το ανάστημά μου για να είμαι ίση» έγραψε η Μελίντα.

Το μακρύ ταξίδι της Μελίντα Γκέιτς έξω από τη σκιά του Μπιλ αναμένεται να μπει σε μια νέα φάση με την ανακοίνωση του διαζυγίου τους.

«Ο κόσμος επιτέλους αναγνωρίζει το γεγονός πως κανείς μας δεν μπορεί να προχωρήσει αν ο μισός μένει πίσω. Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: οι δυναμικές γυναίκες μεταμορφώνουν τις κοινωνίες» έγραψε σε σημείωμα για το βιβλίο της.

Τα περιουσιακά στοιχεία

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 130,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

Το Ίδρυμα Γκέιτς έκλεισε το 2019 με 43,3 δισ. δολάρια.

Το ζευγάρι, που έχει τρία παιδιά, έχει στην ιδιοκτησία του μία έπαυλη αξίας 130,8 εκατ. δολαρίων στη λίμνη Ουάσινγκτον.