Για 12 ολόκληρα χρόνια, ο Dickie Arbiter, ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του Καρόλου και της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Όλα αυτά τα χρόνια κρατούσε κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα του γάμου του ζεύγους τα οποία αποφάσισε να αφηγηθεί στο βιβλίο του «On Duty With The Queen: My Time As A Buckingham Palace Press Officer», το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Daily Mail.

Ο Dickie Arbiter ήταν από το 1988 έως και το 2000 ο εκπρόσωπος Τύπου του ζεύγους. Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσε να κρατήσει μακριά από τα tabloids τα μυστικά τους.  Ήταν o άνθρωπος που έζησε την αρχή και το τέλος του γάμου τους.

Ο ίδιος θυμάται τα λάθη του Κάρολου αλλά και τις λάθος αποφάσεις της Νταϊάνας με αποκορύφωμα τις φήμες πως συνεργάστηκε με τον Andrew Morton στη συγγραφή του βιβλίου: Νταϊάνα, η αληθινή ιστορία.

Ο Dickie Arbiter αφηγείται:

« Όταν ο Κάρολος σε έναν αγώνα κρίκετ έσπασε το χέρι του, η Νταϊάνα ήταν εκεί για να τον συνοδεύσει στην έξοδο από το νοσοκομείο αλλά μόνο μέχρι να σβήσουν τα φλας. Μετά, το ζευγάρι έμενε χωριστά. Η επίσκεψη της Καμίλα στο νοσοκομείο για να επισκεφτεί τον πρίγκιπα άλλωστε, δεν είχε μείνει κρυφή.

Η Νταϊάνα είχε αρχίσει να καταρρέει. Ακολούθησε το ταξίδι στην Ινδία, όπου ο Κάρολος προφασιζόμενος πως έχει προγραμματισμένη ομιλία την άφησε να πάει μόνη στο Ταζ Μαχάλ. Η φωτογραφία της να κάθεται μόνη στο παγκάκι του ιστορικού μνημείου που συμβολίζει την αγάπη, έκανε το γύρο του κόσμου και προκάλεσε αίσθηση. Προκάλεσε όμως και εκνευρισμό στη Νταϊάνα. Και όταν μετά από έναν νικηφόρο αγώνα πόλο ο Κάρολος πανηγύριζε, ξεχνώντας να φιλήσει τη γυναίκα του, τον εκδικήθηκε. Ο πρίγκιπας κατάλαβε τη γκάφα του και επέστρεψε για να τη φιλήσει. Αλλά εκείνη γύρισε το κεφάλι της και το φιλί του κατέληξε στο… αυτί της, ντροπιάζοντας τον Κάρολο».

Και συνεχίζει:

«Ζούσαν χωριστά και βρίσκονταν μόνο όταν έπρεπε να εμφανιστούν κάπου μαζί».

Ο Arbiter θυμάται ένα ταξίδι τους στη Νότια Κορέα τον Νοέμβριο του 1992. Ήταν λίγο μετά από εκείνο στην Ινδία. Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου που πριγκιπικού ζεύγους θυμάται πως είχε πάει στο αεροδρόμιο να τους υποδεχτεί και λέει πως ποτέ δεν θα ξεχάσει τη στιγμή που άνοιξε η πόρτα του αεροσκάφους.

«Η έκφραση εκείνης ήταν χλωμή και το πρόσωπο εκείνου άκαμπτο. Η γλώσσα του σώματός τους ήταν τόσο εχθρική που έμοιαζε λες και θα μπορούσαν να είχαν σκοτώσει ο ένας τον άλλο με μια μόνο ματιά». Ήταν σαφές πως δεν ανέχονταν ο ένας τον άλλο. Σε ένα ταξίδι στην Σεβίλη, ήταν ξανά εμφανές. Σε κάθε ευκαιρία στέκονταν μακριά ο ένας από τον άλλο και έκαναν τα πάντα για να αποφύγουν ακόμη και την οπτική επαφή».

Ένα μήνα αφού επέστρεψαν από εκείνο το ταξίδι, ο τότε πρωθυπουργός John Major ανακοίνωσε πως ο Κάρολος και η Νταϊάνα επρόκειτο να χωρίσουν.

Όταν ο Arbiter προετοίμαζε την επίσκεψη της Νταϊάνα στη Βουδαπέστη ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το βιβλίο του Morton που έβγαζε στη φόρα τα «άπλυτα» του γάμου της με τον Κάρολο. Υπήρχε έντονα η φήμη ότι για αυτό το βιβλίο είχε συνεργαστεί η «θλιμμένη πριγκίπισσα».

Βλέποντας το πόσοι πολλοί δημοσιογράφοι είχαν συγκεντρωθεί για να τον δουν, ήξερε πως το ενδιαφέρον τους δεν ήταν για το γκαλά στην Όπερα της Βουδαπέστης όπου θα εμφανιζόταν η Νταϊάνα. Ο Arbiter κατάφερε να μιλήσει ιδιαιτέρως με την Νταϊάνα και να τη ρωτήσει αν όντως είχε σχέση με το βιβλίο του Μόρτον. «Στην αρχή φάνηκε τρομαγμένη. Μετά η έκφρασή της άλλαξε σε περιφρόνηση και μου είπε αυστηρά: “Ποιο βιβλίο; Dickie δεν συνεργάζομαι για κανένα βιβλίο. Ξέρω όσα κι εκείνοι”» κι έγνεψε προς τους δημοσιογράφους.

Ο Arbiter δεν πείστηκε αλλά η απάντησή του στους δημοσιογράφους ήταν πως η πριγκίπισσα δεν είχε καμία σχέση. Οι αποκαλύψεις όμως ήρθαν σαν τσουνάμι. Μετά από εκείνο το άχαρο ταξίδι στη Σεβίλη «έσκασε» η βόμβα με τη δημοσίευση του βιβλίου του Morton σε εφημερίδα.

Ο Arbiter πήγε αργά το βράδυ του Σαββάτου να αγοράσει εφημερίδα για να διαβάσει τα αποσπάσματα. Το ίδιο προφανώς είχε κάνει και η ίδια η Νταϊάνα. Μετά, του τηλεφώνησε: «Τι να κάνω Dickie; Τι να κάνω;» είπε με δόση πανικού στη φωνή της. «Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα κυρία. Ανοίξατε τον ασκό του Αιόλου. Τελείωσε», της απάντησε εκείνος.

«Ναι αλλά τι μπορώ να κάνω» του απάντησε. Κι εκείνος τη συμβούλευσε: «Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να μη μιλήσετε σε κανέναν και όταν λέω σε κανέναν εννοώ σε κανέναν. Και όσο το κάνετε αυτό γιατί δε βάζετε να πιείτε ένα ουίσκι και να μεθύσετε;», της είπε. «Μμμ, μάλλον αυτό θα κάνω», του απάντησε εκείνη.

Μπορεί η Νταϊάνα να επέμεινε πως δεν είχε καμία σχέση με το βιβλίο του Morton, όμως ο Arbiter δεν την πίστεψε ποτέ.

Λέγεται πως η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Κάρολος είναι εξοργισμένοι με τον Άρμπιτερ και την έκδοση του βιβλίου του και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους σχετικά με το πώς κινηθούν. Μάλιστα, το Μπάκιγχαμ διέταξε να μην δοθεί ξανά πράσινο φως σε μελλοντικά βιβλία που θα αφορούν τη ζωή της βασιλικής οικογένειας και θα είναι γραμμένα από ανθρώπους που εργάστηκαν στο παλάτι.