Την ώρα που πολλές χώρες κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκτήσουν πρόσβαση στα εμβόλια, υπάρχουν και κάποιες που σκέφτονται τι να κάνουν με τις παρτίδες των εμβολίων που δεν χρησιμοποιούνται πια, μετά τις ανησυχίες για τους κινδύνους.

Αρκετές χώρες έχουν περιορίσει τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson για τις νεότερες ηλικίες, έχοντας έτσι αδιάθετα αποθέματα.

Η Δανία έχει σταματήσει εντελώς τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, πυροδοτώντας ένα διεθνές ενδιαφέρον για τις 2,4 εκατ. δόσεις που έχει παραγγείλει. Η Τσεχία προσφέρθηκε να αγοράσει «όλα τα εμβόλια της AstraZeneca από τη Δανία», την ίδια ώρα που ενδιαφέρον εκδήλωσαν η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η Αμερική πάγωσε προσωρινά τη χορήγησή του, έχοντας παραγγείλει 100 εκατ. δόσεις, όπως έκανε πρόσφατα και η Νότια Αφρική.

Η Νότια Αφρική πούλησε 1 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε 14 αφρικανικές χώρες.

Τι μπορούν να κάνουν οι χώρες που δεν θέλουν τα εμβόλια των δύο εταιριών που συνδέονται με σπάνια εμφάνιση θρόμβων;

Θεωρητικά, μπορούν να τα πουλήσουν ή να τα χαρίσουν όπου θέλουν. Αυτό υπαινίχθηκε ο ευρωπαίος διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Hans Kluge, ότι προσπαθεί να κάνει η Δανία.

Χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, η Δανία κρατά ωστόσο κλειστά για την ώρα τα χαρτιά της.

Επίσης, υπάρχει ένα διεθνές σχέδιο για τη δίκαιη μοιρασιά των αδιάθετων εμβολίων. Covax ονομάζεται, το χειρίζεται ο ΠΟΥ και θέλει τον διαμοιρασμό τους σε ισόποσες κατανομές μεταξύ πλούσιων και φτωχών εθνών.

Μέχρι τα τέλη του 2021, το Covax εκτιμά πως θα έχει παραδώσει πάνω από 2 δισ. δόσεις εμβολίων του κορονοϊού σε 190 χώρες.

Πώς θα γίνει αυτό, κανείς δεν ξέρει για την ώρα…