Από τις 21 Απριλίου θα αρχίσει η Δανία το άνοιγμά της, με θεατές στα στάδια και πελάτες στα εστιατόρια, χάρη στη βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση της covid-19.

«Η Δανία βρίσκεται σε μια κατάσταση στην οποία μπορούμε να ανοίξουμε περισσότερο. Αυτό είναι υπεύθυνο και πολύ θετικό, αλλά απαιτεί να διατηρήσουμε τις καλές μας συνήθειες, να συνεχίσουμε να υποβαλλόμαστε σε διαγνωστικά τεστ και να χρησιμοποιούμε το “διαβατήριο κορονοϊού” για να συμμετάσχουμε σε κάποιες δραστηριότητες» εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ Χέκερουπ σε ανακοίνωσή του.

Το σχέδιο ανοίγματος της χώρας ωστόσο μπορεί να τροποποιείται σε τοπικό επίπεδο, με στοχευμένους περιορισμούς, αν επιταχυνθεί η εξάπλωση της covid-19, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η μεγαλύτερη καινοτομία είναι ότι από την Τετάρτη θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν αγώνες σε στάδια, με αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και αφού επιδείξουν το «διαβατήριο κορονοϊού», ένα υγειονομικό διαβατήριο που δείχνει ότι ο κάτοχός του είτε έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19, είτε ανάρρωσε πρόσφατα από τη νόσο, είτε έχει ένα αρνητικό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες.

Το άνοιγμα των εστιατορίων -με κρατήσεις, «διαβατήριο κορονοϊού» και λειτουργία ως τις 22:00- θα γίνει τελικά νωρίτερα, στις 21 Απριλίου, αντί για τις 6 Μαΐου και το υγειονομικό διαβατήριο δεν θα είναι υποχρεωτικό για όσους πίνουν ένα ποτό στις ταράτσες των εστιατορίων, αντίθετα με τις προηγούμενες ανακοινώσεις.

Εξάλλου από την Τετάρτη αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να συναθροίζονται, φτάνοντας τους 10 σε εσωτερικό χώρο και σε 50 σε εξωτερικό χώρο. Οι περιορισμοί αναμένεται να αρθούν εντελώς από τις 11 Ιουνίου για τις συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, οπότε στους εσωτερικούς χώρους θα επιτρέπονται έως και 100 άτομα.

Στη Δανία, μια χώρα 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 έχει μειωθεί κατά τέσσερις φορές σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν επιβλήθηκαν στη χώρα αυστηροί περιορισμοί, με το κλείσιμο σχολείων και μη απαραίτητων καταστημάτων, τα οποία πλέον επαναλειτουργούν.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης καθυστερεί καθώς η Δανία δεν θα χρησιμοποιεί πλέον το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτή τη στιγμή περίπου το 8,2% του πληθυσμού έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της covid-19 και το 17,2% μία πρώτη δόση.