Μια φυλή στο απομακρυσμένο νησί Βανουάτου, στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό που θεωρούσε τον πρίγκιπα Φίλιππο ως θεό θα θρηνήσει το θάνατό του με ειδικά τελετουργικά.

Για δεκαετίες, δύο χωριά στο νησί Βανουάτου της Τάνα αποτίνουν φόρο τιμής στον Δούκα του Εδιμβούργου ως μια θεϊκή πνευματική μορφή και, έτσι, από την ανακοίνωση των νέων για το θάνατό του μια επίσημη περίοδος πένθους βρίσκεται σε εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα, για μισό αιώνα, το «Κίνημα του Πρίγκιπα Φιλίππου», όπως αποκαλείται, άνθισε στα χωριά Yakel και Yaohnanen -στο απόγειό του, είχε αρκετές χιλιάδες οπαδούς, αν και οι αριθμοί πιστεύεται ότι έχουν μειωθεί σε μερικές εκατοντάδες.

Οι χωρικοί πίστευαν ότι ο Δούκας του Εδιμβούργου ήταν μια μετενσάρκωση ενός αρχαίου πολεμιστή που έφυγε από το αρχιπέλαγος για να πολεμήσει. Η έντονα πνευματική φυλή, μάλιστα, πίστευε ότι ο αρχηγός των μαχητών θα επέστρεφε με μια πλούσια, λευκή γυναίκα.

Σύμφωνα με το euronews.com οι ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι ο Φίλιππος -ο γάμος του με τη βασίλισσα ταιριάζει με το μύθο- συνδέθηκε με το μύθο τη δεκαετία του 1960 όταν το Βανουάτου ήταν αγγλο-γαλλική αποικία γνωστή ως το New Hebrides. Ο Φίλιππος, μάλιστα, είχε διατηρήσει μια σεβαστή σχέση 50 ετών με τη φυλή πριν από το θάνατό του την περασμένη Παρασκευή.

Η σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων στο νησί της Τάνα και του αγγλικού λαού είναι πολύ ισχυρή, αναφέρει το BBC, με τον αρχηγό των φυλών να δηλώνει σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πως «στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στη βασιλική οικογένεια και στον λαό της Αγγλίας».

Για τις επόμενες εβδομάδες, οι χωρικοί θα συναντώνται περιοδικά για να κάνουν τελετές προς τιμήν του Δούκα, ο οποίος θεωρείται «απόγονος ενός πολύ ισχυρού πνεύματος ή θεού που ζει σε ένα από τα βουνά τους», εξηγεί στο BBC ο ανθρωπολόγος Kirk Huffman, ο οποίος έχει μελετήσει τις φυλές από τη δεκαετία του 1970.

Αυτό που θα συμβεί, πιθανότατα, σύμφωνα με τον Huffman είναι ότι «οι χωρικοί θα διεξάγουν τελετουργικό χορό, θα πραγματοποιήσουν πομπή και θα παρουσιάσουν αναμνηστικά του πρίγκιπα Φίλιππου, ενώ οι άντρες θα πίνουν καβά, ένα τελετουργικό ποτό από τις ρίζες του φυτού καβά». Το συγκεκριμένο εκχύλισμα που προέρχεται από τη ρίζα ενός φυτού πιπεριού είναι το κλειδί για το άνοιγμα της «πόρτας» στον άυλο κόσμο, αναφέρει το euronews.com.

Ο σεβασμός του Δούκα του Εδιμβούργου από τη φυλή ήταν μια από τις πιο περίεργες πτυχές της ζωής του, ενώ το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των χωρικών για αυτόν εκδηλωνόταν στις καθημερινές τους προσευχές ως αναζήτηση της ευλογίας του για τις καλλιέργειες μπανάνας και γιαμ.

Σύμφωνα με τον Huffman, μάλιστα, που έζησε 18 ολόκληρα χρόνια στο Βανουάτου, η τιμή των νησιωτών προς το πρόσωπο του Φίλιππου είναι απίθανο να σταματήσει μετά το θάνατό του, αν και μπορεί να αλλάξει μορφή. Ο ίδιος ισχυρίζεται, επίσης, ότι οι πεποιθήσεις της φυλής δεν συνδέονται με τη μοναρχία και επομένως δεν είναι σαφές εάν τα μέλη της θα τιμούν τώρα τον Πρίγκιπα Κάρολο με τον ίδιο τρόπο.