Μια Βρετανή και μοντέλο του Instagram ισχυρίζεται πως έχει πέσει θύμα μιας νέας ανατριχιαστικής μόδας στο ίντερνετ.

Η ίδια παλεύει τώρα για δικαιοσύνη, όταν είδε φωτογραφίες της να πωλούνται online σε αυτό που είναι γνωστό ως «e-whoring».

Η 27χρονη Jess Davies πρωταγωνίστησε σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC («When Nudes Are Stolen»), όπου διερευνά πώς ακριβώς οι προκλητικές εικόνες της όμορφης Ουαλής κατέληξαν να πωλούνται έναντι 15 δολαρίων το πακέτο.

Αυτοί που τις θέλουν είναι απατεώνες, που στήνουν ψεύτικα προφίλ ως γυναίκες και υπόσχονται ερωτικές σχέσεις σε εύπιστους με οικονομικά ανταλλάγματα. Τις θέλουν όμως και οι ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, ακόμα και υπηρεσίες συνοδών πολυτελείας.

Η Davies ανακάλυψε πως έχει πέσει θύμα του e-whoring όταν ανέβασε μια φωτογραφία της σε ένα φόρουμ και ρώτησε τον κόσμο αν την είχε δει κανείς. Μέσα σε μερικά λεπτά, έλαβε μια απάντηση για ένα πακέτο 100 κλεμμένων φωτογραφιών της που πωλούνταν online.

«Ένιωσα σοκ που με αναγνώρισε», λέει η instagrammer με τους 150.000 φίλους, αλλά και ένα δεύτερο σοκ για το γεγονός ότι κάποιος ήταν έτοιμος να της καταστρέψει τη ζωή για 15 δολάρια.

Ο ειδικός κυβερνοασφάλειας Scott McGready λέει πως όσοι συμμετέχουν στο e-whoring ανταλλάσουν γυμνές φωτογραφίες σαν κάρτες. Στην περίπτωση της Davies, ήταν αποκαλυπτικές εικόνες από τη ζωή της ως μοντέλο, μια καριέρα που ακολουθεί από τα 18 της.

Το e-whoring συνιστά απάτη. Το επιστρατεύουν άνθρωποι με σκοπό να εξαπατήσουν θύματα. Για τον κόσμο του ίντερνετ είναι βέβαια μια επικερδής ασχολία που, όπως μας λέει το ντοκιμαντέρ του BBC, τα μέλη των σπειρών εκπαιδεύονται στη συλλογή και την πώληση τέτοιων εικόνων.