Κάθε χρόνο η Παιδιατρική Κλινική στη Λιουμπλιάνα δέχεται περίπου 100 παιδιά με δηλητηρίαση από αλκοόλ και η μικρότερης ηλικίας ασθενής, ένα κορίτσι, μόλις εννέα ετών μεταφέρθηκε ξημερώματα χωρίς τις αισθήσεις του.

Τα συγκλονιστικά στοιχεία για τις διαστάσεις του προβλήματος της χρήσης αλκοόλ από ανήλικους στη Σλοβενία παρουσίασαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη σλοβενική πρωτεύουσα εκπρόσωποι του τομέα της υγείας και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Εδώ δεχόμαστε μόνο ανήλικους ασθενείς, σε εμάς καταλήγει πιθανώς μόνο το 1/3 εκείνων που λόγω της χρήσης αλκοόλ έχουν πραγματική ανάγκη βοήθειας» τόνισε ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, Ράικο Κέντα, σημειώνοντας ότι πολλοί νέοι καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ και υποβάλλονται σε πλύση στομάχου μετά από μουσικές συναυλίες και μαζικές εκδηλώσεις.

Πριν από δύο χρόνια ένα βράδυ μετά από συναυλία στο πάρκο Τίβολι της Λιουμπλιάνας οδηγήθηκαν σε σοβαρή κατάσταση στην κλινική 16 νέοι, ανέφερε.

«Η κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους είναι ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να υποτιμάται από τους γονείς» ανέφερε ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής προσθέτοντας ότι κάποιες φορές γονείς καλούνται στα επείγοντα περιστατικά όπου μεταφέρονται τα παιδιά τους και λένε ότι τα παιδιά απλά διασκέδαζαν και ότι οι γιατροί μεγαλοποιούν τις καταστάσεις.

Ο αλκοολισμός των νέων είναι κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν οι γονείς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Είναι τα παιδιά τους και οφείλουν να τα οδηγήσουν υγιή έως την ενηλικίωση, ανέφερε.

Τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν τους κοινωνικούς λειτουργούς για τα περιστατικά δηλητηρίασης ανηλίκων από αλκοόλ, αλλά τα κέντρα κοινωνικής φροντίδας λαμβάνουν τέτοιες εκθέσεις, σύμφωνα με την Ντάρια Κούζμανιτς Κόρβα από το Σύνδεσμο Κοινωνικών Κέντρων.

Σε τέτοιες περιπτώσεις κοινωνικοί λειτουργοί προσκαλούν τα παιδιά και τους γονείς για συνέντευξη σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και το οικογενειακό περιβάλλον και ρωτούν αν τα κοινωνικά κέντρα μπορούν να βοηθήσουν.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί αντιμετωπίζουν συνήθως δυσκολίες, καθώς ούτε τα παιδιά ούτε οι γονείς τους βλέπουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ως πρόβλημα. «Σε αυτές τις περιπτώσεις περνά αρκετός χρόνος πριν αρχίσουμε να ασχολούμαστε με τα προβλήματα εθισμού», δήλωσε η κ. Κούζμανιτς Κόρβα.

Ο Ματέι Κόσιρ, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης (UTRIP) μη-κυβερνητικής και μη – κερδοσκοπικής οργάνωσης που διεξάγει έρευνες και αξιολογεί προγράμματα στον τομέα της επικίνδυνης συμπεριφοράς των νέων και της πρόληψης της τοξικομανίας προειδοποίησε ότι το αλκοόλ είναι διαθέσιμο στους νέους, παρά την απαγόρευση πώλησης αλκοολούχων ποτών σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Το κράτος σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΚΟ πρέπει να προσφύγει σε διαφορετικές και πιο αποτελεσματικές μεθόδους ελέγχου της πώλησης αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους.

Τα σχολεία, σύμφωνα με τον κ. Κοσίρ, μπορούν να αναλάβουν δράση για την πρόληψη του προβλήματος αν θέσουν σαφείς και αυστηρούς κανόνες όσον αφορά το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τον καπνό κι αν οι κανόνες αυτοί με συνέπεια ακολουθούνται από τους εκπαιδευτικούς και τις σχολικές διευθύνσεις.