Το όνομα του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ενδέχεται να προστεθεί στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις επειδή παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, έγινε γνωστό απόψε από ευρωπαϊκές πηγές.

Οι πρεσβευτές των 28 χωρών-μελών της ΕΕ «συζητούν το όνομα του υπουργού Άμυνας», σημείωσε η πηγή αυτή.

Οι πρεσβευτές προετοιμάζουν τον κατάλογο των νέων κυρώσεων που αποφασίστηκε να επιβληθούν τη Ρωσία το περασμένο Σάββατο, μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι Ρώσοι στρατιώτες συμμετείχαν σε μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

Μια άλλη διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε ότι η επιβολή κυρώσεων στον Σόιγκου αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

Συνολικά, περίπου 20 πρόσωπα που προέρχονται «από κύκλους εξουσίας και από το περιβάλλον» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να προστεθούν στον κατάλογο με εκείνους στους οποίους απαγορεύεται να ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ και παγώνουν όσα περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν στην Ευρώπη.

Μέχρι σήμερα στόχος κυρώσεων έχουν γίνει περίπου 100 Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας.

Οι προτάσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνουν λόγο επίσης για την ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στα τέλη Ιουλίου και αφορούν την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, τις «ευαίσθητες» τεχνολογίες και τα αγαθά «διπλής χρήσης», στρατιωτικής και πολιτικής.

Προκειμένου να εγκριθούν γρήγορα οι κυρώσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ μπορεί να επωφεληθούν από την παρουσία τους στη σύνοδο της Συμμαχίας στο Νιούπορτ για να υιοθετήσουν τα μέτρα που έχουν επεξεργαστεί οι πρεσβευτές στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ προετοιμάζουν έναν νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι νέες κυρώσεις βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για τους τομείς που θα αφορούν.

«Το βασικό είναι ότι η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το κόστος της δικής της κλιμάκωσης», σημείωσε ο Ρόουντς.

«Αν η Ρωσία κλιμακώσει την κατάσταση, εμείς μπορούμε να κλιμακώσουμε την πίεσή μας», πρόσθεσε.