Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ζήτησε σήμερα να αμβλυνθούν οι νέες κυρώσεις που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβληθούν στη Ρωσία για την κρίση στην Ουκρανία.

«Ζητάμε κάποια προϊόντα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο να αφαιρεθούν, ώστε να μπορούμε να τα εξάγουμε στη Ρωσία», δήλωσε ο Φίτσο.

Συγκεκριμένα η Μπρατισλάβα τάσσεται κατά της επιβολής κυρώσεων στις εξαγωγές προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής, και τις δραστηριότητες της σλοβακικής θυγατρικής της ρωσικής τράπεζας Sberbank, σημείωσε ο Φίτσο.

«Έχουμε δηλώσει ότι προτιθέμεθα να ασκήσουμε βέτο σε συγκεκριμένες κυρώσεις ή σε συγκεκριμένα μέρη κυρώσεων», προειδοποίησε ο σλοβάκος πρωθυπουργός.

«Οι περισσότερες χώρες μέλη σίγουρα θα θέλουν να υιοθετηθούν κυρώσεις. Δεν επιθυμούμε να υποσκάψουμε την ενότητα της ΕΕ, όμως θα υπερασπιστούμε σθεναρά τα οικονομικά μας συμφέροντα», υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις του Φίτσο απηχούν αυτές του τσέχου ομολόγου του Μποχούσλαβ Σομπότκα, ο οποίος τάχθηκε χθες Τετάρτη υπέρ μιας «αλλαγής των όρων των κυρώσεων» ώστε να επηρεάσουν το λιγότερο δυνατό τις εξαγωγές τσεχικού μηχανολογικού εξοπλισμού προς τη Ρωσία.