H Λιβύη προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι η χώρα της Βόρειας Αφρικής, όπου επικρατεί πλέον χάος, θα μπορούσε να βυθιστεί σε ένα γενικευμένο εμφύλιο, εάν οι βαριά οπλισμένες παραστρατιωτικές ομάδες δεν αφοπλιστούν.

Το 15μελές ΣΑ συγκλήθηκε για να συζητήσει το θέμα της Λιβύης μερικές ημέρες αφότου το προηγούμενο κοινοβούλιο, το οποίο αντικαταστάθηκε από ένα νέο μετά τις εκλογές του Ιουνίου, συγκλήθηκε ξανά κι επέλεξε έναν βουλευτή που πρόσκειται στους ισλαμιστές ως το νέο πρωθυπουργό της χώρας.

Εξαιτίας αυτού η χώρα βρέθηκε με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια, τα οποία στηρίζουν διαφορετικές ένοπλες φατρίες.

«Η κατάσταση στη Λιβύη είναι περίπλοκη» είπε στο Συμβούλιο ο πρεσβευτής της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη Ιμπραήμ Νταμπάσι.

«Από την 13η Ιουλίου η κατάσταση έχει γίνει ακόμα πιο περίπλοκη και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο, εάν δεν είμαστε αρκετά προσεκτικοί και σοφοί στις ενέργειές μας», πρόσθεσε.

Την 13η Ιουλίου σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των αντιπάλων παραστρατιωτικών ομάδων που ανταγωνίζονταν για τον έλεγχο του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Λιβύης, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 7 ανθρώπων και τη ματαίωση όλων των πτήσεων εξαιτίας των χειρότερων ταραχών που συγκλονίζουν την χώρα τους τελευταίους 6 μήνες.

«Πάντα απέκλεια την πιθανότητα ενός εμφυλίου πολέμου, αλλά η κατάσταση έχει αλλάξει» επισήμανε ο Νταμπάσι.

«Στο παρελθόν τα επεισόδια που απειλούσαν την ασφάλεια ήταν περιορισμένα, μεμονωμένα και σπάνια» προσέθεσε ο ίδιος.

«Όμως πλέον οι συγκρούσεις γύρω από την Τρίπολη. . . (σημειώθηκαν) μεταξύ δύο ένοπλων ομάδων που χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό. Κάθε ομάδα έχει τους δικούς της συμμάχους σε άλλες περιοχές της χώρας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διεύρυνε σήμερα το καθεστώς των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης προκειμένου να συμπεριλάβει τις διαφορετικές παραστρατιωτικές ομάδες που συγκρούονται στην χώρα.

Οι κυρώσεις, στο στόχαστρο των οποίων βρίσκονταν στο παρελθόν οι υποστηρικτές του πρώην καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, περιλαμβάνουν σε γενικές γραμμές εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις στις μετακινήσεις.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που ενέκρινε ομόφωνα το Συμβούλιο των 15 κρατών μελών οι κυρώσεις θα επιβληθούν επίσης εναντίον των προσώπων ή των νομικών προσώπων που διαπράττουν ή βοηθούν στη διάπραξη «ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη, τη σταθερότητα ή την ασφάλεια της Λιβύης ή εκείνων που παρεμποδίζουν ή απειλούν την επιτυχία της πολιτικής της μετάβασης».

Το κείμενο διευκρινίζει επίσης ότι πρόκειται κυρίως για εκείνους που είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιθέσεις εναντίον υποδομών, όπως τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ή ακόμη εναντίον των διεθνών διπλωματικών αποστολών στη Λιβύη.

Το σχέδιο απόφασης ξεκαθαρίζει ότι «η παροχή, η αγορά ή η μεταφορά στη Λιβύη όπλων και πυρομαχικών (. . .) πρέπει να εγκρίνεται πρώτα από την Επιτροπή» που έχει αναλάβει την επιβολή και τον έλεγχο της τήρησης των κυρώσεων.

Την ίδια ώρα στη Λιβύη 6 υπουργοί παραιτήθηκαν σήμερα κατηγορώντας την προσωρινή κυβέρνηση ότι παίρνει θέση στις συγκρούσεις μεταξύ των παραστρατιωτικών ομάδων που έχουν ξεσπάσει στην χώρα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης LANA.

«Οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν ενάντια στο γεγονός ότι η κυβέρνηση μεροληπτεί προς μία από τις εμπλεκόμενες πλευρές» δήλωσε ο Σελιμάν αλ Λατίφ, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο οποίος παραιτήθηκε από την θέση του υπουργού Βιομηχανίας.