Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι εξαπέλυσαν μυστικά αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ισλαμιστών παραστρατιωτικών στη Λιβύη, όπου επικρατεί σύγχυση εξαιτίας της προοπτικής του σχηματισμού μιας κυβέρνησης προσκείμενης στους ισλαμιστές, αντίπαλης με εκείνη που έχει πλέον εξοριστεί στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων έγιναν χθες τη στιγμή που οι ισλαμιστές αμφισβητούν ευθέως την κυβέρνηση που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη –το εκλεγμένο Κοινοβούλιο και τη μεταβατική κυβέρνηση– και επιδιώκουν να συστήσουν μια άλλη κυβέρνηση, αφότου κατάφεραν, κατά πάσα πιθανότητα, να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο της Τρίπολης από τους εθνικιστές αντιπάλους τους.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξαπέλυσαν επιδρομές» ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της εφημερίδας New York Times, που είχε επικαλεστεί κατηγορίες των ισλαμιστών πολιτοφυλάκων.

Οι ισλαμιστές παραστρατιωτικοί κατηγορούν από το Σάββατο τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο, καταγγέλλοντας ότι ήθελαν με τους βομβαρδισμούς αυτούς να αμβλυνθεί η στρατιωτική πίεση που ασκούν στους εθνικιστές πολιτοφύλακες που έχουν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο.

Η Αίγυπτος είχε από την πλευρά της την επόμενη ημέρα διαψεύσει κάθε εμπλοκή της σε αυτές τις αεροπορικές επιδρομές. Τα Εμιράτα δεν έχουν μέχρι στιγμής αντιδράσει και συνεχίζουν και σήμερα να σιωπούν για το θέμα αυτό.

Ειδικοί πάντως υποστηρίζουν ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Λιβύη έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την χώρα και να δείξουν στην Ουάσινγκτον ότι οι αραβικές χώρες μπορούν να ενεργήσουν προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.

«Πιστεύω ότι (αυτές οι επιδρομές στη Λιβύη είναι) το αποτέλεσμα μιας παρόρμησης, που δεν προκαλεί καμία έκπληξη, την οποία βλέπουμε να αυξάνεται στην περιοχή, μεταξύ της Αιγύπτου και των Κρατών του Κόλπου», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρέντερικ Ουέχρεϊ, ειδικός σε θέματα των χωρών του Κόλπου, της Λιβύης και της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή στο ινστιτούτο Carnegie Endowment For International Peace.

«Πιστεύω ότι δεν έχουν υπάρξει διαβουλεύσεις με τη Δύση» προσέθεσε ο ίδιος.

Την ώρα που οι χώρες της Δύσης έχουν το βλέμμα στραμμένο προς το Ιράκ και τη Συρία –και λόγω του δισταγμού των ΗΠΑ και της Ευρώπης να ενεργήσουν εναντίον της κυβέρνησης της Δαμασκού–, η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ, οι κυβερνήσεις των οποίων παραμένουν σφόδρα εχθρικές προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, εκτίμησαν ότι πρέπει να «καταφύγουν σε αυτού του είδους τις ασυνήθιστες επιχειρήσεις» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αμπντουλχαλέκ Αμπντάλα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Εμιράτων και ειδικός σε θέματα των χωρών του Κόλπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες της περιοχής μοιάζουν όλο και περισσότερο πεπεισμένες ότι «δε μπορούν να εξαρτώνται από την Αμερική και τη Δύση» και ότι η «Αμερική δεν είναι πια αξιόπιστη».

«Το αίσθημα που επικρατεί στον Κόλπο είναι ότι τα κράτη του πρέπει να αναλάβουν μόνα τους τις υποθέσεις τους» υποστήριξε ο Φρέντερικ Ουέχρεϊ.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι από την έναρξη μιας επιχείρησης τον περασμένο Μάιο από τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, που είναι αντίθετος προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, υπήρχαν σενάρια για μια ξένη στήριξη «κυρίως από την Αίγυπτο και τα Εμιράτα», καθώς οι δύο αυτές χώρες βλέπουν σε εκείνον έναν «τοπικό σύμμαχο».

Ο Χάφταρ «εκλαμβάνεται σε έναν βαθμό όπως ο Σίσι» (ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι) τόνισε ο Ουέχρεϊ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος, από την πλευρά της, «ανησυχεί βλέποντας την άνοδο των Αδελφών Μουσουλμάνων στα σύνορά της» με τη διακίνηση όπλων και τις ενδεχόμενες εισβολές τζιχαντιστών από τη Λιβύη.

Τα ΗΑΕ, κράτος που διατηρεί στενή σχέση με τις ΗΠΑ, ακολουθούν μια σκληρή πολιτική έναντι των Αδελφών Μουσουλμάνων, καθώς έχουν καταδικάσει δεκάδες ισλαμιστές σε βαριές ποινές κάθειρξης, ενώ ένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της αστυνομίας του Ντουμπάι, ο στρατηγός Ντάχι Χάλφαν δεν χάνει ευκαιρία να πλήξει την Αδελφότητα.

«Πρέπει να υπάρχουν αναντίρρητοι λόγοι που τα Εμιράτα εξαπολύουν τις επιδρομές αυτές εναντίον της Λιβύης» υπογράμμισε ο Αμπντάλα και προσέθεσε ότι αυτές «δεν θα ήταν πιθανές δίχως τη συνεργασία της Αιγύπτου και πιθανόν της Σαουδικής Αραβίας».

Ο ειδικός αυτός συμφώνησε απόλυτα με τον Ουέχρεϊ, κρίνοντας ότι η Αίγυπτος ειδικά ανησυχεί πολύ μπροστά στο ενδεχόμενο «η Λιβύη να μετατραπεί σε ένα κέντρο τζιχαντιστών».

Η Αίγυπτος πάντως διέψευσε εκ νέου σήμερα κάθε «άμεση» εμπλοκή της στις αεροπορικές επιδρομές οι οποίες εξαπολύθηκαν εναντίον ισλαμιστών παραστρατιωτικών στη Λιβύη.