«Όταν οι γυναίκες σταματούν, όλα σταματούν!» Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώτριες κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους του Παρισιού και πολλών άλλων πόλεων της Γαλλίας, για να καταγγείλουν τις ανισότητες σε βάρος τους, που επιδεινώθηκαν από την υγειονομική κρίση και τα λοκντάουν.

Μισθολογικές ανισότητες, διακρίσεις, φυλετική βία: Οι «πρώτες στην αγγαρεία» κατέβηκαν σε «φεμινιστική απεργία», όπως έγραφε το πανό στην κεφαλή της πορείας τους, στο Παρίσι. Σύμφωνα με τους οργανωτές, τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, μέσα σε ατμόσφαιρα γιορτής.

«Είναι κρίμα που διαδηλώνουμε σήμερα, το 2021, για να ζητήσουμε ίσα δικαιώματα», είπε η 22χρονη φοιτήτρια Λουσί, σχολιάζοντας ότι «η πανδημία οδήγησε σε υποχώρηση» των γυναικείων δικαιωμάτων.

Στο Στρασβούργο, περίπου 350 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και περίπου 100 μαίες, ντυμένες «πορφυρές δούλες» –τις γυναίκες-σκλάβες από το βιβλίο της Μάργκαρετ Άτγουντ– διαδήλωσαν επίσης, ζητώντας ισότητα στον επαγγελματικό τομέα. «Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο των γυναικών. Οι άνδρες έχουν έναν ρόλο να παίξουν στη συνειδητοποίηση των ανισοτήτων», είπε ο Σαμουέλ Μορέ, ένας 30χρονος πυροσβέστης.

Με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας της Γυναίκας, οι εργαζόμενες κλήθηκαν να σταματήσουν τη δουλειά τους στις 15.40. Θεωρητικά, από την ώρα αυτή και μετά, σταματούν να πληρώνονται για τη δουλειά τους, αν ληφθούν υπόψη οι μισθολογικές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, που ανέρχονται περίπου στο 25%. Σε μια κοινή ανακοίνωσή τους, επτά από τα οκτώ μεγάλα συνδικάτα ζήτησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να επανεκτιμηθούν οι μισθοί των επαγγελμάτων στα οποία κυριαρχούν οι γυναίκες.

«Είναι απολύτως μη φυσιολογικό, θα τολμούσα να πω και σκανδαλώδες, ότι για ίση δουλειά, ακόμη και αν έχει γίνει πρόοδος, ο μισθός δεν είναι ακόμη ίσος. Είναι ανεξήγητο», είπε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητά του είναι «η μάχη κατά της βίας σε βάρος των γυναικών» και «η μεταρρύθμιση του συστήματος καταβολής της διατροφής».

Χιλιάδες γυναίκες στους δρόμους της Ισπανίας διεκδικώντας ίσα δικαιώματα

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Σεβαστείτε την ύπαρξή μου ή αναμένετε την αντίστασή μου», χιλιάδες γυναίκες βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Ισπανίας για να διαμαρτυρηθούν κατά της βίας εναντίον των γυναικών και να στηρίξουν τα ίσα δικαιώματα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η μεγαλύτερη πορεία πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, όπου μερικές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, οι περισσότερες γυναίκες που φορούσαν μωβ ρούχα και κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα: «Θα είναι μια χαρούμενη ημέρα όταν καμία από εμάς δεν θα λείπει».

Η διαδήλωση επετράπη από τις αρχές, με τη συμμετοχή να ορίζεται στους 3.500 ανθρώπους, οι οποίοι, βάσει των κυβερνητικών οδηγιών, είχαν την υποχρέωση να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας.

Στη Μαδρίτη, οι αρχές απαγόρευσαν τις κινητοποιήσεις για την Ημέρα της Γυναίκας, στον απόηχο των επικρίσεων ότι οι περυσινές συγκεντρώσεις βοήθησαν στη διασπορά του κορονοϊού.

Αψηφώντας, ωστόσο, την απαγόρευση, περίπου 50 γυναίκες διαδήλωσαν στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ. Ορισμένες κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν: «Η βία των ανδρών είναι επίσης μια πανδημία».

Αστυνομικοί στέκονταν σε κοντινή απόσταση κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

«Βρισκόμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα των γυναικών να διαδηλώσουν… Είναι εξοργιστικό ότι η αυτοαποκαλούμενη πιο φεμινιστική κυβέρνηση στην ιστορία απαγορεύει τις πορείες των γυναικών στις 8 Μαρτίου», είπε η 42χρονη Χοσεφίνα Μαρτίνεθ, εκπρόσωπος τύπου μιας φεμινιστικής οργάνωσης.