Δέκα χρόνια… τόσα έχουν περάσει από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Ενώ καθημερινά τα θύματα αυξάνονται οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί φαίνεται πως έχουν «σκεπαστεί» και παράλληλα ξεχαστεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι αντάρτες και από την άλλη ο πρόεδρος Ασάντ. Οι κάτοικοι της Συρίας όπως μεταδίδει σε σχετικό της ρεπορτάζ η Deutsche Welle έχουν περάσει πολλά. Τα σπίτια τους έχουν ισοπεδωθεί, άλλοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν πόλη, να αλλάξουν χώρα. Σε πολλές περιοχές, κυρίως στην ύπαιθρο δεν υπάρχουν πια υποδομές. Ο πόλεμος συνεχίζεται με πολλούς διεθνείς παράγοντες να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Διαιρεμένη σε τέσσερις ζώνες επιρροής

Είναι ένας πόλεμος που πλέον φαίνεται να έχει σκεπάσει η πανδημία. Θα έλεγε κανείς ένα ξεχασμένος πόλεμος. Η χώρα έχει διαιρεθεί σε τέσσερις ζώνες επιρροής, πολεμικές πράξεις είναι σπάνιες.

Η Νταρίν Χαλίφα, από την ΜΚΟ Crisis Group, υποστηρίζει ότι η διένεξη στη Συρία έχει παγώσει από τον περασμένο Μάρτιο, ακόμη κι αν η ηρεμία είναι εύθραυστη. Το νοτιοανατολικό τμήμα ελέγχει ομάδα Κούρδων ανταρτών που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ. Εκεί η παρουσία των δυνάμεων της κυβέρνησης Ασάντ και της Ρωσίαςείναι συμβολική. Νοτιοδυτικά η περιοχή βρίσκεται στα χέρια φιλοτουρκικών ανταρτών.

Η περιοχή του Ιντλίμπ είναι το τελευταίο μεγάλο προπύργιό τους. Εκεί έχουν σταθμεύσει πάνω από 100.000 Τούρκοι στρατιώτες και ελέγχουν μια ζώνη ασφαλείας ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους εξεγερθέντες.

Οι περισσότεροι Σύροι ζουν σε μεγάλες πόλεις που ελέγχει η κυβέρνηση. Πόλεις με πολλά ερείπια γιατί δεν γίνονται προσπάθειες ανοικοδόμησης. «Δεν βοηθά το ό,τι η κυβέρνηση με ρωσική ανάμειξη κατέστρεψε τα πιο ζωτικά σημεία από την υποδομή της χώρας, έτσι ως τακτική πολέμου για να θέσει τους αντιπάλους της υπό πίεση». λέει. Η οικονομία εδώ και μήνες βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, τα τρόφιμα μόλις επαρκούν και είναι πολύ ακριβά. Πέντε ώρες στην ουρά για ένα καρβέλι ψωμί, δεν είναι κάτι σπάνιο.

Πόλεμος και διαφθορά

Το 60% των Σύρων δυσκολεύεται να σιτιστεί επαρκώς.

«Λόγω των συνεπειών από τις δυτικές κυρώσεις έχει δυσκολέψει η ζωή στα αστικά κέντρα» λέει η Χαλίφα. «Αλλά οι κυρώσεις δεν είναι ο κύριος λόγος. Στην πραγματικότητα ο πόλεμος και η χρόνια διαφθορά έχουν καταστρέψει τη χώρα». Ακόμη και ο υποστηρικτής του προέδρου Άσαντ, η Ρωσία, θέλει να αποκτήσει η χώρα ένα νέο σύνταγμα και εργάζεται γι’ αυτό. Αλλά οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει, εδώ και μήνες τίποτα δεν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Σύρος πρόεδρος μπλοκάρει τη διαδικασία γιατί θέλει να παραμείνει στην εξουσία.

Η Νταρίν Χαλίφα, ειδική σε θέματα Συρίας, δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει κινητικότητα σε αυτόν τον τομέα το επόμενο διάστημα. «Αμφιβάλλω ότι μάζες θα κινητοποιηθούν και πάλι κατά του Ασάντ» υποστηρίζει. «Η διένεξη έχει εξουθενώσει τους ανθρώπους. Ξέρουν πόσο βίαιο είναι το συριακό καθεστώς. Και δεν βλέπουν πώς θα υπάρξουν ευκαιρίες για αλλαγή ή για μεταρρυθμίσεις».

TAGS