Πρόσβαση στο σύστημα ύδρευσης μιας πόλης στη Φλόριντα των ΗΠΑ απέκτησε ένας χάκερ, ο οποίος προσπάθησε να μολύνει το νερό με χημική ουσία.

Ο χάκερ αύξησε την ποσότητα υδροξειδίου του νατρίου στο σύστημα παροχής νερού της πόλης Όλντσμαρ, ένας εργαζόμενος ωστόσο το παρατήρησε και σταμάτησε την ενέργεια.

Το υδροξείδιο του νατρίου χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες για να ελέγξει την οξύτητα του νερού ωστόσο μία μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στο νερό.

«Υπάρχει ένας κακοποιός εκεί έξω», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Έρικ Σέιντελ, σύμφωνα με το BBC. Mέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια σύλληψη και δεν είναι γνωστό αν ο χάκερ έδρασε ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ ή εκτός

Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της υπηρεσίας νερού της Όλντσμαρ παραβιάστηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Ο διαχειριστής του υπέθεσε ότι ήταν ο προϊστάμενός του. Η παραβίαση έγινε όμως και το απόγευμα και κάποιος είχε αυξήσει την ποσότητα του χημικού από 100 μέρη ανά εκατομμύριο σε 11.100 ανά εκατομμύριο.

Ο διαχειριστής αμέσως μείωσε το επίπεδο στο φυσιολογικό.

Το υδροξείδιο του νατρίου είναι το κύριο συστατικό των υγρών καθαριστικών αποστράγγισης. Είναι πολύ διαβρωτικό και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα και τα μάτια, καθώς και προσωρινή απώλεια μαλλιών. Η κατάποση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο στόμα, στο λαιμό και στο στομάχι και να προκαλέσει έμετο, ναυτία και διάρροια.

«Δεν είμαι φαρμακοποιός. Αλλά μπορώ να σας πω τι ξέρω: αν βάλετε αυτή την ποσότητα της ουσίας αυτής στο πόσιμο νερό, δεν είναι καλό», δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Μπομπ Γκουαλτιέρι.

Πρόσθεσε ωστόσο: «Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε σημαντική αρνητική επίδραση στο νερό που υφίσταται επεξεργασία. Το πιο σημαντικό είναι ότι το κοινό δεν κινδύνευε ποτέ».

Το εργοστάσιο του Όλντσμαρ παρέχει νερό σε επιχειρήσεις και περίπου 15.000 κατοίκους.