Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 61.811 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.386 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 221.547 νεκρούς επί συνόλου 9.058.687 μολύνσεων από την 26η Φεβρουαρίου 2020, κατά τα επίσημα δεδομένα.

H χώρα κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων, σε απόλυτα μεγέθη.

Μεξικό: Πάνω από 155.000 θάνατοι και 1,82 εκατ. κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες 1.506 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 18.670 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Τα θύματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα έφθασαν έτσι τους 155.145 νεκρούς επί συνόλου 1.825.519 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Ο απολογισμός της πανδημίας στο Μεξικό ξεπέρασε πλέον αυτόν που καταγράφεται στην Ινδία (153.847 θάνατοι μέχρι χθες Πέμπτη), κατά συνέπεια το λατινοαμερικάνικο κράτος κατατάσσεται πλέον στην τρίτη θέση αυτής της μακάβριας παγκόσμιας κατάταξης.

Μόνο οι ΗΠΑ και η Βραζιλία έχουν ανακοινώσει υψηλότερους αριθμούς θανάτων ως τώρα.

Κι αυτό ενώ κορυφαία στελέχη του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα.

Τυνησία: 62 θάνατοι και πάνω από 2.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.028 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι 62 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της βόρειας Αφρικής ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 6.508 νεκρούς επί συνόλου 204.351 μολύνσεων.

Σε τυνησιακά νοσοκομεία νοσηλεύονται 2.210 ασθενείς με τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, 430 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), κατά το υπουργείο.

Κίνα: 52 κρούσματα σε 24 ώρες

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 52 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 54 την προηγουμένη.
Τα 36 από τα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.

Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν χθες — το Πεκίνο δεν τους συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα — αυξήθηκε σε 42, από 28 την προηγουμένη.

Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.802 ασθενείς με την COVID-19 (–18 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 99 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (–6).

Κατά τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται σε 4.636 νεκρούς επί συνόλου 89.378 μολύνσεων.

Βιετνάμ: Εξαπλώθηκε στο Ανόι η πανδημία

Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε σήμερα τον εντοπισμό άλλων εννέα κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, με το ξέσπασμα να εξαπλώνεται πλέον στην πρωτεύουσα της χώρας, το Ανόι, όπου μέλη του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος συμμετέχουν στο 13ο συνέδριο του.

Τα νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, ένα στο Ανόι και άλλα οκτώ στις επαρχίες Χάι Φονγκ, Χάι Ντουόνγκ, Κουάνγκ Νιν και Μπακ Νιν, αυξάνουν το σύνολο των επιβεβαιωμένων μολύνσεων σε 1.651 στην ασιατική χώρα, που έχει καταγράψει 35 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το ένα από τα δύο πρώτα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη είχε έρθει σε επαφή με πρόσωπο που διαγνώστηκε στην Ιαπωνία πως έχει μολυνθεί από το ακόμη πιο μολυσματικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βρετανία. Το υπουργείο σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ανάλυση της γενετικής ακολουθίας για να εξακριβωθεί εάν και στις νέες περιπτώσεις οι ασθενείς μολύνθηκαν από το παραλλαγμένο στέλεχος.

Σύμφωνα με τις αρχές, το κρούσμα στο Ανόι συνδέεται με πρόσωπο που εργάζεται σε αεροδρόμιο στην επαρχία Κουάνγκ Νιν και ανακοινώθηκε ότι μολύνθηκε όπως 83 άλλοι χθες Πέμπτη. Επρόκειτο για τις πρώτες περιπτώσεις μετάδοσης στην κοινότητα στο Βιετνάμ έπειτα από 55 ημέρες — και ρεκόρ κρουσμάτων σε ένα 24ωρο.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης το βράδυ της Πέμπτης, οι αρχές στο Ανόι τόνισαν ότι θα αυξηθούν τα τεστ και η ιχνηλάτηση των επαφών, σημειώνοντας ότι μπορούν να γίνονται 10.000 τεστ την ημέρα. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, ο επικεφαλής του ειδικού κλιμακίου που έχει αναλάβει την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού προειδοποίησε πως πρέπει να γίνει προετοιμασία για ένα σενάριο που προβλέπει μέχρι και 30.000 κρούσματα.

Το υπουργείο Υγείας εισηγείται αναστολή των διεθνών πτήσεων και απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων ενόψει του σεληνιακού νέου έτους, που απέχει δύο εβδομάδες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστούν τρία νοσοκομεία εκστρατείας στην επαρχία Χάι Ντουόνγκ, χωρίς να διευκρινίσει το μέγεθος των μονάδων αυτών.

Ο πρωθυπουργός Νγκουέν Σουάν Φουκ απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία και υποσχέθηκε ότι θα αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο περιθώριο του 13ου συνεδρίου του ΚΚ Βιετνάμ χθες.

Με φόντο την εξαιρετική πορεία της βιετναμικής οικονομίας, εν μέρει εξαιτίας του ότι μπόρεσε να ελέγξει την πανδημία του νέου κορονοϊού, το συνέδριο θα επιλέξει τη νέα ηγεσία της χώρας και θα χαράξει την πολιτική της κυβέρνησης για την επόμενη 5ετία και πέραν αυτής.