Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση της αντιπροσωπείας του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, στα πλαίσια των διαβουλεύσεων με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας οι οποίες άρχισαν χθες.

Όπως τόνισε ο γραμματέας των «Δημοκρατικών», Νικόλα Τζινγκαρέτι, το κόμμα του έλαβε θέση υπέρ της ανάθεσης νέας εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Η ιταλική κεντροαριστερά θεωρεί ότι τα κύρια σημεία της στρατηγικής της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας και η προώθηση ενός νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος να βασίζεται στην απλή αναλογική.

Την εμπιστοσύνη τους στον Κόντε, επιβεβαίωσαν, νωρίτερα, τα στελέχη της Ιταλικής Αριστεράς, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει, αύριο, και η αντιπροσωπεία του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Αυτό που θα πρέπει να διαπιστωθεί, όμως, είναι αν οι πολιτικές αυτές δυνάμεις θα θελήσουν να ξαναρχίσουν διάλογο με το κόμμα Ζωντανή Ιταλία, του Ματέο Ρέντσι, το οποίο προκάλεσε την κυβερνητική κρίση.

Μέχρι αυτή την στιγμή, ο Κόντε δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη μιας ευρείας ομάδας κεντρώων γερουσιαστών, όπως και απογοητευμένων πρώην μελών των Πέντε Αστέρων. Κάτι που συνεχίζει να καθιστά αναγκαία, δηλαδή, την κοινοβουλευτική συνεργασία των Πέντε Αστέρων, της κεντροαριστεράς και της Ιταλικής Αριστεράς, με το κόμμα του Ματέο Ρέντσι. Διαφορετικά, ο πρόεδρος Ματαρέλα, είναι αρκετά απίθανο να αναθέσει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζουζέπε Κόντε.

Νωρίτερα ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος Ζωντανή Ιταλία, Ματέο Ρέντσι, έγινε δεκτός από τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, στα πλαίσια των διαβουλεύσεων με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, σε αναζήτηση λύσης στην κυβερνητική κρίση.

Εξερχόμενος της αίθουσα του προεδρικού μεγάρου Κυρηνάλιου στην οποία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, ο Ρέντσι τόνισε ότι «το κόμμα του εξέφρασε στον πρόεδρο Ματαρέλα την ανησυχία του, όχι σε ότι αφορά την πολιτική κρίση, αλλά την υγειονομική, την οικονομική και την εκπαιδευτική, που θα αντιμετωπίσει η χώρα, μετά την πανδημία».

Παράλληλα, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας πρόσθεσε: «κάποιοι θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι η όλη συζήτηση αφορά την αντίθεση σε επίπεδο προσωπικοτήτων και προσωπικές μικροπροσβολές. Είναι απόλυτα ψευδές, διότι εδώ και μήνες ζητούμε να μπορέσουμε να συζητήσουμε επί του περιεχομένου, ιδίως για τα θέματα στα οποία δεν συμφωνούμε».

Το μήνυμα που έστειλε ο Ματέο Ρέντσι, δηλαδή, είναι ότι υπάρχει ακόμη διάθεση για διαπραγμάτευση με τα Πέντε Αστέρια και την κεντροαριστερά, αλλά ότι η όλη συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και στην δυνατότητα να ζητήσει, η Ιταλία, την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Κάτι που σημαίνει ότι στην χώρα θα μπορούσαν να χορηγηθούν 36 δισεκατομμύρια ευρώ, για την βελτίωση των υποδομών της, στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Την ώρα αυτή, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα συνομιλεί με την αντιπροσωπεία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.