Στη Βιέννη μεταβαίνει το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι για να αξιολογήσει την προθυμία του Ιράν να λάβει τα αναγκαία μέτρα, που ζητούν οι έξι παγκόσμιες δυνάμεις, για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο υπουργός Εξωτερικών θα εκτιμήσει το βαθμό της προθυμίας του Ιράν να δεσμευτεί με αξιόπιστο και επαληθεύσιμο τρόπο που θα δημιουργήσει δικλείδες ασφαλείας σχετικά με τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος», δήλωσε η Μαρί Χαρφ αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο υπουργός Εξωτερικών θα εξετάσει αν μπορεί να υπάρξει πρόοδος σχετικά με τα θέματα στα οποία καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις και αναμένεται να αξιολογήσει την προθυμία του Ιράν να κάνει μια σειρά από κρίσιμες επιλογές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε η Χαρφ.

Οι έξι παγκόσμιες δυνάμεις (Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) έχουν θέσει προθεσμία έως την 20η Ιουλίου για μια συμφωνία με το Ιράν, αν και η παράταση σε αυτό το χρονικό όριο εάν και εφόσον δεν επιτευχθεί οριστική λύση είναι θεωρητικά δυνατή.

Στις συνομιλίες μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία την Κίνα και τις ΗΠΑ, η ιρανική διπλωματική αντιπροσωπεία καθώς επίσης και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον.