Την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρότεινε σήμερα (20/01) η κυβέρνηση της Ολλανδίας. Επίσης, έπεσε στο… τραπέζι η απαγόρευση πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, στην προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση νέων στελεχών του νέου κορονοϊου στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως οι προτάσεις πρέπει πρώτα να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο, το οποίο θα συζητήσει αυτήν την εβδομάδα τα πιο αυστηρά μέχρι τώρα μέτρα της χώρας εναντίον της πανδημίας.

Η απαγόρευση πτήσεων, η οποία σύμφωνα με τον Ρούτε και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα ισχύσει επίσης για όλες τις χώρες της νότιας Αμερικής, θα ξεκινήσει το Σάββατο.

Ο Ρούτε δεν επιβεβαίωσε πληροφορία που μετέδωσε νωρίτερα το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, σύμφωνα με την οποία η απαγόρευση πτήσεων θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες εκτός του 26μελούς Χώρου Σένγκεν της Ευρώπης.

Από την απαγόρευση κυκλοφορίας, που θα ισχύσει από τις 8.30 μ.μ. έως τις 4.30 π.μ. τοπική ώρα από την Παρασκευή, θα εξαιρούνται μόνο πολίτες με πολύ πιεστικές ανάγκες.

Τα σχολεία και τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης έχουν κλείσει ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου, μετά το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων δύο μήνες νωρίτερα.

Το lockdown θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τουλάχιστον τις 9 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Ρούτε την περασμένη εβδομάδα.

Η πρώτη απαγόρευση κυκλοφορίας μετά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Ολλανδία από τους Γερμανούς κατακτητές κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι πολύ αμφιλεγόμενη και διάφορα κόμματα έχουν ήδη πει ότι δεν πρόκειται ποτέ να την υποστηρίξουν.

Ρούτε: Μόνο αν υπάρξει επαρκής υποστήριξη, θα λάβουμε μια οριστική απόφαση

«Είναι ένα σκληρό μέτρο. Κανείς δεν θέλει απαγόρευση κυκλοφορίας. Κανείς δεν τη χειροκροτεί», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Βέβαια, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πάρουμε ένα τόσο ριζοσπαστικό μέτρο χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου. Μόνο αν υπάρξει επαρκής υποστήριξη, θα λάβουμε μια οριστική απόφαση».

Ο Ρούτε και η κυβέρνησή του παραιτήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από ένα σκάνδαλο που συνδεόταν με οικογενειακά επιδόματα, παραμένει όμως στη θέση του για να διαχειριστεί τη μάχη κατά του νέου κορονοϊού και τις τρέχουσες υποθέσεις, έως τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στα μέσα Μαρτίου.

«Ας μην γελιόμαστε, το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος είναι πραγματικά θανατηφόρο. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση δεν είχε παραιτηθεί, θα είχαμε κάνει το ίδιο παίρνοντας ένα τόσο ριζοσπαστικό μέτρο», είπε ο Ρούτε, διευκρινίζοντας πως αν το Κοινοβούλιο συμφωνήσει, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη διάρκεια των επόμενων ημερών.

«Έχουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή με μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Ολλανδός πρωθυπουρός.