Ακόμη η υφήλιος να ξεπεράσει το σοκ από τις εφιαλτικές σκηνές της πολιορκίας και της εισβολής στο Καπιτώλιο, που ο ίδιος ο Τραμπ είχε ενθαρρύνει λίγες ώρες νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ, κλεισμένος μέσα στο Λευκό Οίκο, από τη μία μιλούσε συνεχώς για την ήττα του, βράζοντας από οργή για την «προδοσία» (όπως θεωρούσε) του αντιπροέδρου του, Μάικ Πενς, ο οποίος αρνήθηκε να εμποδίσει την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, από την άλλη σχεδόν σχεδόν απολάμβανε σαδιστικά τα όσα συνέβαιναν, όπως αποκάλυψε η δημοσιογράφος Κάιτλαν Κόλινς του CNN: «Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συγκλονίστηκαν από την αντίδραση του Τραμπ όταν οι οπαδοί του πήγε στο Καπιτώλιο. Μου περιέγραψαν ότι σχεδόν οριακά, είχε ενθουσιαστεί με την εξέλιξη, επειδή έτσι εκτροχιαζόταν η επικύρωση [της νίκης Μπάιντεν]. Πραγματικά, φρίκαραν», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Μόνο μετά από πιέσεις συμβούλων του έδωσε στη δημοσιότητα – και αφού είχαν περάσει αρκετές ώρες μετά την έναρξη της εισβολής –  ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα καλώντας τον όχλο να γυρίσουν στα σπίτια τους, παρά την οργή τους για την «κλεμμένη νίκη» στις εκλογές.

Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος Πενς, που απομακρύνθηκε εσπευσμένα από την αίθουσα της Γερουσίας, ήταν αυτός που, όπως φαίνεται, συντόνισε την αντίδραση της κυβέρνησης.