Η έγκριση εμβολίων κατά της Covid-19 και η έναρξη της διανομής τους φέρνουν κάποια παρηγοριά αυτά τα Χριστούγεννα, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο συνοδεύεται από την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών στις μετακινήσεις και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Περισσότερα από 73,68 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταγραφεί ως επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και 1.655.424 άνθρωποι έχουν πεθάνει στον κόσμο, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα και τους περισσότερους θανάτους.

Η έξαρση της επιδημίας στις ΗΠΑ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στα νοσοκομεία, καθώς η χώρα συνεχίζει να πληρώνει το τίμημα της Ημέρας των Ευχαριστιών, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να καταγράφουν ρεκόρ για 19η συνεχή ημέρα.

Καθώς πολλές χώρες ετοιμάζονται για νέα εκτόξευση χερσαίων και αεροπορικών μετακινήσεων κατά την εορταστική περίοδο, τα ταξιδιωτικά σχέδια των Αυστραλών βρίσκονται στο κενό, καθώς πολλές περιοχές της χώρας επιβάλλουν συνοριακούς περιορισμούς μετά την εμφάνιση 28 νέων κρουσμάτων της Covid-19 στο Σίδνεϊ.

Μεγάλες περιοχές της Αγγλίας κατατάσσονται από αυτό το σαββατοκύριακο στις ζώνες υψηλού συναγερμού και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι υφίστανται την επιβολή νέων αυστηρών περιορισμών, ενώ μετά την χαλάρωση των μέτρων για το εορταστικό πενθήμερο των Χριστουγέννων στην οποία επιμένει η βρετανική κυβέρνηση, έχει εμφανισθεί το φάσμα του καθολικού lockdown.

Η Νότια Κορέα επαινέθηκε για την διαχείριση της επιδημίας στις πρώτες φάσεις της. Όμως σήμερα ανακοίνωσε 1.062 νέα κρούσματα της Covid-19, τον δεύτερο υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό από την έναρξη της επιδημίας, καθώς η κυβέρνηση στρέφεται προς την λήψη αυστηρότερων μέτρων.

Οι Αυστριακοί που κατοικούν στο εξωτερικό επιστρέφουν για τα Χριστούγεννα, καθώς νέα περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ από το σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, η χώρα βαδίζει προς το τρίτο της lockdown, το οποίο θα επιβληθεί μετά τα Χριστούγεννα και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιανουαρίου.

«Δεν υπάρχει ασφαλής τόπος»

Ο ελβετός υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέ θα ζητήσει από τους συναδέλφους του σήμερα το κλείσιμο των εστιατορίων για έναν μήνα.

Η Μαδρίτη πρωτεύουσα της Ισπανίας, της μεγαλύτερης εστίας στην επιδημία στην Ευρώπη κατά το πρώτο κύμα, περιόρισε σταδιακά την μετάδοση του ιού χωρίς να κλείσει κλαμπ και καταστήματα.

Αλλά, με έναν δείκτη 244 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες , η περιοχή έχει επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την έναρξη του δεύτερου κύματος.

Η αστυνομία στην Λιθουανία σχεδιάζει να στήσει οδικά μπλόκα για να εποπτεύσει την τήρηση του lockdown.

«Δεν υπάρχει ασφαλής τόπος στην Λιθουανία», προειδοποίησε μιλώντας στους δημοσιογράφους η λιθουανή πρωθυπουργός Ινγκρίντα Σιμονίτε.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς των πληθυσμών τους στις 27 Δεκεμβρίου, μετά τις ΗΠΑ , τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα ανακοινώσει την απόφασή του για το εμβόλιο των Pfizer/BionTech στις 21 Δεκεμβρίου.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) αναμένεται να ανακοινώσει την επείγουσα έγκριση του εμβολίου της εταιρείας Moderna, εισάγοντας και δεύτερο εμβόλιο στην εφοδιαστική αλυσίδα των ΗΠΑ.