Είναι οι τελευταίες ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο ως πρόεδρος των ΗΠΑ και οι αποφάσεις της κυβέρνησής του προκαλούν αίσθηση.

Πέντε εκτελέσεις έχουν προγραμματιστεί προτού ο Τζο Μπάιντεν ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με μια παράδοση 130 ετών να σταματούν οι σχετικές αποφάσεις στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που οδηγεί στην αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία, όπως μεταδίδει το BBC.

Αν και οι 5 εκτελέσεις γίνουν, o Τραμπ θα γίνει ο πρόεδρος με τις περισσότερες εκτελέσεις στη διάρκεια της θητείας του για περισσότερο από έναν αιώνα, με 13 εκτελέσεις μόνο από τον Ιούλιο του 2020.

Οι πέντε εκτελέσεις έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα με τον 40χρονο Brandon Bernard και τον 56χρονο Alfred Bourgeois.

Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ έχει δηλώσει ότι απλώς εφαρμόζει την υπάρχουσα νομοθεσία. Επικριτές ωστόσο εκφράζουν ανησυχίες καθώς οι εκτελέσεις έχουν προγραμματιστεί λίγες ημέρες προτού ο Μπάιντεν, που έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να καταργήσει τη θανατική ποινή, αναλάβει την εξουσία.

Από την επαναφορά της ομοσπονδιακής θανατικής ποινής από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1988, οι ομοσπονδιακές εκτελέσεις στη χώρα ήταν σπάνιες, αναφέρει το BBC. Προτού ο Τραμπ αναλάβει την εξουσία, μόλις τρεις ομοσπονδιακές εκτελέσεις είχαν λάβει χώρα αυτή την περίοδο.

Όλες είχαν γίνει με πρόεδρο τον Ρεπουμπικάνο Τζορτζ Μπους. Από το 2003 δεν είχε γίνει καμία ομοσπονδιακή εκτέλεση.