Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google

Σημαντικές διαφορές εξακολουθούν να χωρίζουν τη Βρετανία και την ΕΕ στο ζήτημα της εμπορικής συμφωνίας του Brexit και θα πρέπει να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες έως το νέα προθεσμία, που είναι την Κυριακή, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Ο Μπόρις Τζόνσον και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσαν χρόνο έως το τέλος του Σαββατοκύριακου για να σφραγίσουν τη νέα εμπορική συμφωνία μετά την αποτυχία να ξεπεραστούν οι διαφορές στο «ζωηρό» δείπνο που είχαν χθες στις Βρυξέλλες. 

«Σαφώς υπάρχει ακόμα πεδίο διαπραγμάτευσης αλλά υπάρχουν και σημαντικές διαφορές» τόνισε ο Raab. «Την Κυριακή χρειάζεται να αποφασίσουν για το μέλλον των διαπραγματεύσεων. Η Κυριακή νομίζω είναι μια σημαντική στιγμή. Ποτέ δεν λες ποτέ σε τέτοιες συνομιλίες αλλά νομίζω πως πρέπει να καταλήξουμε κάπου».

Επισήμως η Βρετανία έφυγε από την ΕΕ τον Ιανουάριο και βρίσκεται έκτοτε σε μεταβατική περίοδο κατά την οποία παραμένει στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, κάτι που σημαίνει πως παραμένουν ίδιοι οι κανονισμοί αναφορικά με το εμπόριο, τις μετακινήσεις και τις επιχειρήσεις.

Η μεταβατική περίοδος τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου. Εάν έως τότε δεν υπάρξει συμφωνία για να προστατευτεί το αξίας ενός τρισ δολαρίων εμπόριο, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές.