Στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, στη βόρεια Ιταλία, μεταξύ της Βενετίας και του Λίντο, υπάρχει ένα μικροσκοπικό νησάκι, που κουβαλάει μια ιστορία ανατριχιαστική. Ο λόγος για το Poveglia, το οποίο από το 1793 έως και το 1814 λειτουργούσε ως τόπος καραντίνας και εξορισμού για τους φορείς της πανούκλας.

Μάλιστα, πιστεύεται ότι σε αυτό κάηκαν περισσότεροι από 160.000 ασθενείς για να διακοπεί η διασπορά της νόσου, με κάποιους να πιστεύουν ότι το 50% του εδάφους του αποτελείται από τα υπολείμματα των νεκρών. Σε αυτό, επίσης, λειτούργησε και ψυχιατρική κλινική, η οποία έκλεισε το 1968. Αναφορές υπάρχουν για την ύπαρξή του από το 421, ενώ κατοικήθηκε έως το 1379, όταν οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν μετά τον πόλεμο.

Το τελευταίο ανήσυχο μέρος χιλιάδων ασθενών, δολοφονηθέντων και τρελών ανθρώπων, αποτελεί, σήμερα έναν άκρως τρομακτικό προορισμό, η ιστορία του οποίου κάνει τους πάντες να ανατριχιάζουν.

Όταν, λοιπόν, η βουβωνική πανώλη έκανε την εμφάνισή της «καθαρίζοντας» το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού, οι Ρωμαίοι είχαν την ιδέα να διαχωρίσουν τους υγιείς από τους αρρώστους. Έτσι, οι μολυσμένοι μεταφέρθηκαν στο νησί Poveglia, όπου έζησαν όλοι μαζί τις τελευταίες στιγμές της άθλιας ζωής τους.

Δεδομένου ότι στο νησί υπήρχε έντονη η «μυρωδιά» του θανάτου, την επόμενη φορά που εμφανίστηκε μια επιδημία, οι άρρωστοι μεταφέρθηκαν σε αυτό και κάηκαν σε μαζικούς τάφους.

Κατά τη δεκαετία του ’20 ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο χτίστηκε για να καλωσορίσει τους νεότερους «επισκέπτες» του νησιού ή οποιονδήποτε παρουσίαζε συμπτώματα οποιασδήποτε ασθένειας, σωματικής ή ψυχικής. Σε αυτό λέγεται ότι είχαν λάβει μέρος φρικτά πειράματα, μέχρι και λοβοτομές, με τον γιατρό που τα έκανε να δίνει τέλος στην ζωή του πηδώντας από το καμπαναριό του νησιού.

Σήμερα, εγκαταλελειμμένα κτίρια στο έλεος του καιρού, ένα μαζικό νεκροταφείο και διάφορα αντικείμενα όπως παλιά κρεβάτια του νοσοκομείου, αλλά και μεγάλα δοχεία που λέγεται ότι είχαν χρησιμοποιηθεί για να κάψουν τα σώματα των αρρώστων, θυμίζουν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ανατριχιαστικά ερημωμένα νησάκια σε όλο τον κόσμο.