«Όπως άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν τους S-300, έτσι θα κάνει και η Τουρκία θα κάνει χρήση των S-400», είπε ο Χουλουσί Ακάρ στο Τουρκικό Κοινοβούλιο. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της Yeni Safak, η οποία μετέφερε πως ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας σημείωσε πως θα γίνει η χρήση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

Η δήλωση που έκανε ο Ακάρ στην Επιτροπή Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού του Τουρκικού Κοινοβουλίου αφορά εμμέσως και την Ελλάδα, κάτι που δείχνει μια πρόθεση από την ηγεσία των γειτόνων για ακόμη μια φορά να προκαλέσει, ενώ ήδη η κατάσταση που επικρατεί εδώ και μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αρκετά τεταμένη.

Η Ρωσία πούλησε το σύστημα S-300 σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Σλοβακία, γράφει η Yeni Safak, η οποία πρόσθεσε πως ο Ακάρ σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τη διαδικασία ελέγχου και προετοιμασίας του συστήματος S-400, «όπως είχε προγραμματιστεί».

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάλεσε τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια κοινή ομάδα εργασίας σχετικά με τη συμβατότητα του συστήματος S-400 και των μαχητικών αεροσκαφών F-35. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις τεχνικές ανησυχίες» των Αμερικανών, είπε ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας.

Επίσης, ο Ακάρ σχολίασε και τα όσα έχουν γίνει από το 2016 στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του, λόγοντας ότι συνολικά 20.571 άτομα απολύθηκαν από τον Στρατό, έπειτα από «την ήττα του πραξικοπήματος από την τρομοκρατική οργάνωση FETO».