Μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, επαναβεβαίωσε το προνόμιο που έχουν οι 28 κυβερνήσεις όσον αφορά το διορισμό του επόμενου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος μπορεί να μην είναι ένας από τους πέντε γνωστούς υποψηφίους.

Ο διάδοχος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα πρέπει, προκειμένου να διοριστεί, να διαθέτει «μία πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και μία μεγάλη πλειοψηφία στο Συμβούλιο», στο οποίο συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «28», είπε ο βαν Ρομπάι στο βελγικό κανάλι VRT, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Σύμφωνα με το Belga, δεν απέκλεισε, ως εκ τούτου, ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην είναι ένας από τους πέντε υποψηφίους που εκπροσωπούν τις μεγάλες ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες.

Στη διάρκεια μιας δημόσιας συζήτησης (debate) που διοργανώθηκε την Πέμπτη, οι υποψήφιοι -ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τους συντηρητικούς, ο Μάρτιν Σουλτς για τους σοσιαλιστές, ο φιλελεύθερος Γκι Φέρχοφστατ, η Σκα Κέλερ για τους Πράσινους και ο Αλέξης Τσίπρας για τη ριζοσπαστική αριστερά- είχαν από την πλευρά τους επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητά τους ώστε η επιλογή να γίνει ανάμεσά τους.

Αν οι κυβερνήσεις «τολμήσουν να διορίσουν κάποιον άλλο, εκείνος ή εκείνη δεν θα πάρει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είχε μάλιστα προειδοποιήσει ο Σουλτς, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όμως ο βαν Ρομπάι ουδόλως παραχώρησε σήμερα τα προνόμιά του: «Θα συμβουλευτώ το Κοινοβούλιο, πρώτα τον πρόεδρο και στη συνέχεια τους επικεφαλής των ομάδων στη διάρκεια του Ιουνίου και θα προσπαθήσω να βρω μια λύση όσο το δυνατό πιο ισορροπημένη που θα μειώνει τις πιθανότητες μιας “σύγκρουσης” ανάμεσα στους θεσμούς», είπε.

Έχει ήδη συγκαλέσει τους ευρωπαίους ηγέτες το βράδυ της 27ης Μαΐου, τη μεθεπομένη της ψηφοφορίας, για ένα δείπνο με σκοπό να γίνει συζήτηση για τους υποψήφιους για το θώκο του προέδρου της Επιτροπής.

Το άρθρο 17 της συνθήκης της Λισαβόνας επιδέχεται διάφορες ερμηνείες, καθώς αναφέρει ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που διόριζαν μέχρι τώρα τον πρόεδρο της Επιτροπής έπειτα από εσωτερικές διαβουλεύσεις, θα πρέπει αυτή τη φορά «να λάβουν υπόψη» το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Για τους θιασώτες της, μια πιο άμεση εκλογή είναι μια απάντηση στην αποχή και στον ευρωσκεπτικισμό που αναμένεται να σημαδέψουν την ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί από τις 22-25 Μαΐου σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Όμως, λαμβανομένων υπόψη αυτών των τάσεων, η συγκρότηση πλειοψηφίας στο Ευρωκοινοβούλιο διατρέχει τον κίνδυνο να είναι περίπλοκη, κάτι που μπορεί να δώσει στους ηγέτης της ΕΕ ένα περιθώριο ελιγμών προκειμένου να επιβάλουν την επιθυμία τους. Τα ονόματα της πρωθυπουργού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, ή του φινλανδού συντηρητικού ομολόγου της, Γίρκι Κατάινεν, κυκλοφορούν ήδη.