Θέση υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ πήρε για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου. Την ίδια ώρα, πάντως, έχει να «πονοκεφαλιάζει» και από το γεγονός ότι η Εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του πρωτότοκου γιου του.

Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης χώρας στη Νότια Αμερική εξέφρασε την ευχή του να επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που η αναμέτρηση με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν, παραμένει αμφίρροπη. «Γνωρίζετε ποιον στηρίζω, ήμουν σαφής», δήλωσε ο Μπολσονάρου σε υποστηρικτές του μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στη Μπραζίλια.

«Έχω μια καλή σχέση με τον Τραμπ. Ελπίζω να επανεκλεγεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του βραζιλιάνικου κράτους απέρριψε κάθε εικασία περί ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ. «Ποιοι είμαστε εμείς για να αναμειχθούμε (στις υποθέσεις σας), με οποιονδήποτε τρόπο;», διερωτήθηκε. Και «πώς θα θέλατε να αναμειχθώ; Οικονομικά; Στρατιωτικά; (Με) μια κυβερνοεπίθεση;», συμπλήρωσε χαριτολογώντας.

Αναφερόμενος στον Τζο Μπάιντεν, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είπε: «Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών μίλησε δύο φορές για τον Αμαζόνιο. Αυτό θέλετε για τη Βραζιλία; Αυτό ονομάζω ανάμειξη».

Ο Μπάιντεν είχε απειλήσει τη Βραζιλία με οικονομικές κυρώσεις λόγω της αποψίλωσης του Αμαζονίου, στην περίπτωση που εκλεγόταν. Ο Μπολσονάρου είχε θεωρήσει «καταστροφικές» αυτές τις δηλώσεις, που απειλούν τις «εγκάρδιες σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών.

Κατηγορίες για διαφθορά εναντίον του Φλάβιο Μπολσονάρου

Παράλληλα, η Εισαγγελία της πολιτείας του Ρίο ντε Ζανέιρο ανακοίνωσε αργά χθες, Τρίτη 3 Νοεμβρίου, ότι απήγγειλε επίσημα κατηγορίες σε βάρος του Φλάβιο Μπολσονάρου, πρωτότοκου γιου του προέδρου Ζαϊχ Μπολσονάρου, για τη φερόμενη συμμετοχή του σε ένα σχέδιο κατάχρησης δημόσιων χρημάτων.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης σε βάρος του 54χρονου πρώην αστυνομικού και στενά προσκείμενου στην οικογένεια Μπολσονάρου, Φαμπρίσιου Γκεϊρούζ, καθώς και άλλων 15 ατόμων τους οποίους δεν κατονόμασε η εισαγγελία.

Οι εισαγγελείς ερευνούν ένα φερόμενο δίκτυο διαφθοράς στο οποίο ο Φλάβιο Μπολσονάρου ενθυλάκωνε ένα μέρος των μισθών που καταβάλλονταν στο προσωπικό της Βουλής όταν ήταν βουλευτής του κρατιδίου του Ρίο ντε Ζανέιρο. ένα σχέδιο γνωστό ως «rachadinha» στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, η απάτη διήρκεσε από το 2007 έως το 2018.

Σε δήλωση που εξέδωσε ο 39χρονος γερουσιαστής Φλάβιο Μπολσονάρου αρνήθηκε ως αβάσιμες τις κατηγορίες σε βάρος του. «Δεν έχω διαπράξει κανένα έγκλημα», είπε.