Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, άμαχοι και στρατιώτες, σκοτώθηκαν σήμερα από την έκρηξη ενός παγιδευμένου φορτηγού κοντά σε ένα καφέ στην Μπαϊντόα, μια μεγάλη πόλη του νοτίου τμήματος της Σομαλίας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, κάτοικοι (της πόλης) και μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων», δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας Νουρ Άντεν τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς.

«Ο στόχος ήταν ένα όχημα που μετέφερε έναν υψηλόβαθμο τοπικό αξιωματούχο, ο οποίος διέφυγε», της επίθεσης, δήλωσε παράλληλα ένας άλλος υπεύθυνος της αστυνομίας, ο Μοχάμεντ Μοάλιμ Αμπντιραχμάν, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Μπαϊντόα, ένα από τα βασικά προπύργια των ισλαμιστών ανταρτών σεμπάμπ, οι οποίοι ήλεγχαν την πόλη από το 2009, κατελήφθη εκ νέου τον Φεβρουάριο του 2012 από τα αιθιοπικά στρατεύματα, τα οποία είχαν εισέλθει τον Νοέμβριο της προηγούμενης χρονιάς στην Σομαλία και τα οποία έχουν έκτοτε ενσωματωθεί στην Δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στην Σομαλία (AMISOM).

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Ωστόσο οι σεμπάμπ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε στρατιωτικό επίπεδο καθώς η AMISOM, η οποία υποστηρίζει τον σομαλικό στρατό, είναι ανώτερή τους σε δύναμη πυρός εγκατέλειψαν τις συμβατικές μάχες και επιδίδονται σε ανταρτοπόλεμο, ενώ έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους.

Έντεκα άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, είχαν σκοτωθεί από την έκρηξη μιας βόμβας σε μια αγορά της Μπαϊντόα τον Απρίλιο του 2012.