Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν με βήμα ταχύ… Διανύοντας τον δρόμο προς τις εν λόγω εκλογές και στη συνέχεια τη συγκρότηση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξεκινά μια πορεία σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από τις 22-25 Μαΐου -διεξαγωγή των διαδικασιών- που θα διαρκέσει μέχρι και τον Νοέμβριο του 2014, οπότε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 επιλέγουν τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα διαδεχθεί τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι.


Αναλυτικά, σύμφωνα με θέμα του ΑΠΕ, οι ημερομηνίες-σταθμοί:

– 22η-25η Μαΐου: Διεξαγωγή εκλογών στις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

– 27η Μαΐου: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι υποδέχεται στις Βρυξέλλες τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 28 για να συζητήσουν το θέμα της διαδοχής του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

– Ιούνιος: Συγκρότηση των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για το σχηματισμό μιας ομάδας απαιτούνται 25 ευρωβουλευτές προερχόμενοι από τουλάχιστον το ένα τέταρτο των χωρών-μελών, δηλαδή εκλεγμένων σε επτά διαφορετικές χώρες.

– 1η-3η Ιουλίου: Πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκλογή του προέδρου του. Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία επί των ψηφισάντων.

– 14η-17η Ιουλίου: Δεύτερη ολομέλεια και εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αποτελείται από τους ηγέτες των χωρών-μελών, προτείνει έναν υποψήφιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Η υποψηφιότητά του θα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία των μελών της Ευρωβουλής, δηλαδή να συγκεντρώσει τουλάχιστον 376 ψήφους. Εάν η υποψηφιότητα απορριφθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει στη διάθεσή του έναν μήνα για να προτείνει άλλον υποψήφιο.

Από τη στιγμή που θα εκλεγεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συνεννόηση μαζί του, συντάσσει τη λίστα με τους Επιτρόπους, έναν ανά χώρα-μέλος.

– Σεπτέμβριος: Δημόσιες ακροάσεις των επιτρόπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο παρελθόν οι ακροάσεις αυτές οδήγησαν κάποιες φορές στην απόσυρση της υποψηφιότητας ενός επιτρόπου ή στην τροποποίηση του χαρτοφυλακίου του.

– Οκτώβριος: Ο πρόεδρος της Επιτροπής παρουσιάζει την ομάδα των Επιτρόπων και το πρόγραμμά του σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ακολουθεί ψηφοφορία για την έγκριση του συνόλου της Επιτροπής.

– Νοέμβριος: Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 επιλέγουν τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα διαδεχθεί τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι.