Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα ότι οι απαιτήσεις της Δύσης για περιορισμό του πυραυλικού προγράμματος της Τεχεράνης «ανόητες και βλακώδεις».

Μάλιστα, ο ίδιος κάλεσε τους Φρουρούς της Επανάστασης να προχωρήσουν σε μαζική παραγωγή πυραύλων.

«Περιμένουν από εμάς να περιορίσουμε το πυραυλικό μας πρόγραμμα ενώ συνεχώς απειλούν το Ιράν με στρατιωτική δράση. Επομένως αυτή είναι μία βλακώδης, ανόητη απαίτηση», είπε ο Χαμενεϊ στη διάρκεια επίσκεψής του σε έκθεση αεροναυπηγικής των Φρουρών της Επανάστασης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Οι Φρουροί της Επανάστασης θα πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμά τους και να μην παραμείνουν ικανοποιημένοι από το σημερινό επίπεδο. Θα πρέπει να προχωρήσουν σε μαζική παραγωγή. Αυτό είναι το κυριότερο καθήκον όλων των αξιωματικών του στρατού μας», είπε ο ίδιος.

Νωρίτερα σήμερα, ενόψει της επανάληψης των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες δυνάμεις, ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι το Ιράν δεν πρόκειται να αποδεχτεί ένα «πυρηνικό απαρτχάιντ» και να αποκηρύξει το πυρηνικό πρόγραμμά του, όμως είναι έτοιμο να επιδείξει «μεγαλύτερη διαφάνεια».

Το Ιράν αρνείται να αποκηρύξει το δικαίωμά του σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς και να αποδεχτεί τον περιορισμό του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, όπως του ζητήθηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Η Τεχεράνη και οι μεγάλες δυνάμεις της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) θα επαναλάβουν την Τρίτη τις διαπραγματεύσεις τους στη Βιέννη προκειμένου να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία για το θέμα αυτό.

Ο στόχος των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες δυνάμεις είναι να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα της Τεχεράνης θα προορίζεται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, ούτως ώστε να προχωρήσει η Δύση στην άρση των διεθνών κυρώσεων που “στραγγαλίζουν” την οικονομία του Ιράν.