Στη Δικαιοσύνη προσύφυγαν σύμερα έξι βουλευτές στη Μεγάλη Βρετανία κατά του πρωθυπουργού της χώρας, Μπόρις Τζόνσον. Τον κατηγορούν για παραβίαση του δικαιώματος σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές μετά την άρνηση της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει έρευνα για ρωσική ανάμειξη στην ψηφοφορία του 2016 για το Brexit.

Η ενέργεια αποτελεί συνεπακόλουθο της δημοσίευσης τον Ιούλιο της έκθεσης για τη Ρωσία από την Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση και οι Βρετανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών απέφυγαν να ερευνήσουν την υπόθεση της ανάμειξης του Κρεμλίνου στην ψηφοφορία του δημοψηφίσματος του 2016 που επέφερε την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία υπόθεση «καυτή πατάτα», σύμφωνα με την Επιτροπή.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή καλούσε την Ντάουνινγκ Στριτ του Μπόρις Τζόνσον να διεξαγάγει πλήρη έρευνα και να θέσει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να προληφθούν μελλοντικές επιθέσεις από ξένα κράτη. Η κυβέρνηση Τζόνσον απέρριψε τότε την εισήγηση, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για ανάμειξη της Μόσχας στην ψηφοφορία.

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σημερινή προσφυγή κατευθύνεται κατά της απάντησης του Τζόνσον και ζητεί την διενέργεια δικαστικού ελέγχου με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση παραβίασε το δικαίωμα σε ελεύθερες εκλογές το οποίο εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κυριαρχία και η ασφάλεια της χώρας μας, καθώς και η ακεραιότητα της δημοκρατίας μας, βρίσκονται σε κίνδυνο και δεν πρέπει να επιτραπεί στην κυβέρνηση αυτή να κλείνει σκοπίμως τα μάτια, δήλωσε η Καρολάιν Λούκας, ένα από τα έξι μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων που υπογράφουν την προσφυγή.

Η Leigh Day, η νομική εταιρεία που αντιπροσωπεύει την ομάδα των Βρετανών βουλευτών, ανακοίνωσε ότι ζητά από το δικαστήριο να εγγυηθεί ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί προς τη νομική υποχρέωση για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις αξιόπιστες κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη και για την προσήκουσα προστασία των μελλοντικών εκλογών από ξένη ανάμειξη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.