Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Κιργιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος 24.kg, λίγη ώρα αφού έγινε γνωστό ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε στη διάρκεια της νύκτας, αφού χιλιάδες άνθρωποι κατέλαβαν την έδρα της κυβέρνησης και απελευθέρωσαν από τη φυλακή τον πρώην πρόεδρο της χώρας.

Το Κιργιστάν συγκλονίζεται από χθες, Δευτέρα, από διαδηλώσεις μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, που πρόσκειται στον πρόεδρο, συγκεντρώνουν ποσοστό 24% το καθένα.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καταγγέλλοντας παρατυπίες και εξαγορά ψήφων.

Ο Ζεενμπέκοφ τόνισε νωρίτερα σήμερα ότι «ελέγχει την κατάσταση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα θέσουν το συμφέρον της χώρας πάνω από το δικό τους».

Ένας άνδρας, «πιθανόν διαδηλωτής» καθότι φορούσε πολιτικά, πέθανε αφού τραυματίστηκε σε συγκρούσεις που σημειώθηκε χθες στην πρωτεύουσα Μπισκέκ μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Κιργιστάν.

Από την πλευρά του ο Κιργίζιος πρόεδρος διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι δεν έχει δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι έχουν καταλάβει κάποια κυβερνητικά κτίρια, ανάμεσά τους και την έδρα της κυβέρνησης, τα γραφεία της οποίας λεηλατήθηκαν εν μέρει.

«Έδωσα εντολή στις δυνάμεις της τάξης (…) να μη χυθεί αίμα», υπογράμμισε ο Ζεενμπέκοφ, ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή «να εξετάσει ενδελεχώς ολες τις παρατυπίες και, αν το κρίνει απαραίτητο, να ακυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών».

Οι δηλώσεις αυτές του Κιργίζιου προέδρου έγιναν αφού διαδηλωτές απελευθέρωσαν τον προκάτοχό του Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, πρώην σύμμαχό του που έγινε αντίπαλός του. Ο Αταμπάγιεφ έχει καταδικαστεί σε ένδεκα χρόνια κάθειρξη για διαφθορά και κρατούνταν στη φυλακή των υπηρεσιών ασφαλείας του Κιργιστάν, την έδρα των οποίων κατέλαβαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

Εναντίον του εκκρεμούν κατηγορίες για οργάνωση μαζικών ταραχών και φόνου, οι οποίες συνδέονται με τη σύλληψή του κατά τα βίαια επεισόδια του 2019 τα οποία κινδύνευσαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Την νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές απελευθέρωσαν και άλλους πολιτικούς που κρατούνταν.

Σήμερα το πρωί υποστηρικτές του Σαντίρ Ζαπάροφ, ενός εθνικιστή πολιτικού που απελευθερώθηκε από τη φυλακή τη νύκτα, ζητούσαν να διοριστεί πρωθυπουργός. Εξάλλου τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο πολιτικοί, τα κόμματα των οποίων δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, ανακοίνωσαν ότι έχουν αναλάβει τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας και της γενικής εισαγγελίας. Παράλληλα ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός του Κιργιστάν και πρώην ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας Κουρσάν Ασάνοφ ανέλαβε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.