Ακόμη περισσότερο ενδέχεται να δυσκολέψει την επιστροφή του ομογενή Αθανάσιου Συνοδινού στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Τόνι Άμποτ η παραίτηση του πρωθυπουργού της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπάρι Ο’ Φάρελ, για ένα μπουκάλι κρασί.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πολιτικοί αναλυτές, επικαλούμενοι και κυβερνητικούς παράγοντες που ανωνύμως, φέρονται να λένε πως αν ο πρωθυπουργός της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας παραιτήθηκε επειδή παραπλάνησε την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς όταν είπε πως δεν είχε λάβει δώρο το μπουκάλι το κρασί, δεν μπορεί να επιστρέψει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ο γερουσιαστής Συνοδινός που καταθέτοντας στην ίδια επιτροπή δήλωνε «δεν ξέρω, δεν θυμάμαι» για υποθέσεις που σχετιζόταν με σημαντικά ποσά.

Ο κ. Συνοδινός, πάντως, ήταν μάρτυρας στην εν λόγω επιτροπή και όχι κατηγορούμενος, όπως εξάλλου και ο κ. Ο’ Φάρελ. Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, έχει δηλώσει πως όταν ολοκληρωθεί η έρευνα ο κ. Συνοδινός θα επιστρέψει στην κυβέρνηση του.

Στο μεταξύ, ο Mike Baird, θησαυροφύλακας της πολιτειακής κυβέρνησης της Ν.Ν. Ουαλίας ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού της πολιτείας μετά την ξαφνική παραίτηση του μέχρι πριν από τρεις μέρες πρωθυπουργού Μπάρι Ο’ Φάρελ. Η αλλαγή φρουράς στην κυβέρνηση της πολιτείας θα έχει ως άμεση συνέπεια και ανάλογο ανασχηματισμό της.

Νέα υπαρχηγός της κυβέρνησης εξελέγη η Γκλάντις Μπερετζικιάν, ενώ η έως πρόσφατα υπαρχηγός Τζίλιαν Σκίνερ παραιτήθηκε από τη θέση της.