Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τις «εχθροπραξίες» κατά της Μεγάλης Βρετανίας λόγω Brexit

Απόλυτη αντίθεση υπάρχει στις θέσεις των δύο πλευρών


ΚΟΣΜΟΣ
19:49
01/10/2020
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τις «εχθροπραξίες» κατά της Μεγάλης Βρετανίας λόγω Brexit
3
loading

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε σήμερα (01/10) στην επίθεση και ξεκίνησε «εχθροπραξίες» κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μία κίνηση που είναι πιθανόν να βαρύνει στις διαπραγματεύσεις για την μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Σήμερα το πρωί, η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει επιστολή προειδοποίησης προς τη βρετανική κυβέρνηση. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι Βρυξέλλες είχαν δώσει προθεσμία μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου στην κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας για να αποσύρει το νομοσχέδιο. Η εκκίνηση της διαδικασίας επί παραβάσει ανακοινώνεται τη στιγμή κατά την οποία Ευρωπαίοι και Βρετανοί διαπραγματευτές βρίσκονται στις Βρυξέλλες από την Τρίτη (29/09) για έναν ακόμη γύρο συνομιλιών σχετικά με τη μελλοντική τους εμπορική σχέση. Οι συνομιλίες ολοκληρώνονται αύριο, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προθεσμία ενός μήνα για να απαντήσει στην ευρωπαϊκή επιστολή, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Μετά την εξέταση των παρατηρήσεων αυτών ή απουσία παρατηρήσεων, η Κομισιόν θα μπορεί, αν το κρίνει, να αποφασίσει να εκδώσει μία αιτιολογημένη γνώμη», αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η διαδικασία μπορεί να φθάσει μέχρι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο δύναται να επιβάλει πρόστιμο ή κυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Θα απαντήσουμε στην επιστολή όταν το κρίνουμε», απάντησε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Το βρετανικό νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά (Internal Market Bill) εγκρίθηκε την Τρίτη από τη Βουλή των Κοινοτήτων και εκκρεμεί η έγκρισή του στη Βουλή των Λόρδων. Αναιρεί ορισμένες από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Λονδίνο στη συμφωνία που πλαισίωσε την αποχώρησή του από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, αναιρεί τις ρυθμίσεις σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες συμφωνήθηκαν για να αποφευχθεί η επαναφορά του συνόρου ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και η υπονόμευση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην ιρλανδική νήσο.

Απόλυτη αντίθεση

«Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί, εκ της φύσεώς του, παραβίαση της υποχρέωσης καλής πίστης που προβλέπεται στην συμφωνία αποχώρησης. Επιπλέον, εάν υιοθετηθεί υπό την παρούσα μορφή, θα έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με το πρωτόκολλο για την Βόρεια Ιρλανδία», το οποίο περιλαμβάνεται στη συμφωνία, τόνισε η Φον ντερ Λάιεν.

Για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω της διασφάλισης της συνέχειας των συναλλαγών ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και την επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η βρετανική πλευρά έχει με σαφήνεια εκθέσει τους λόγους για τη μεταβολή των ρυθμίσεων της συμφωνίας του Brexit ως προς το ευαίσθητο θέμα των ιρλανδικών συνόρων μέσω του Internal Market Bill (νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά), δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Λονδίνο μετά την ανακοίνωση από την πρόεδρο της Κομισιόν της εκκίνησης διαδικασίας επί παραβάσει κατά της βρετανικής κυβέρνησης.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νομικό δίκτυ προστασίας της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, να διασφαλίσουμε ότι οι υπουργοί θα εξακολουθήσουν να έχουν την δυνατότητα να τηρούν τις υποχρεώσεις τους προς την Βόρεια Ιρλανδία για την προστασία των κεκτημένων της ειρηνευτικής διαδικασίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ήταν να συναντηθεί το πρωί με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Μάικλ Μάρτιν, πριν από την έναρξη των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο. Ο ίδιος ο Ιρλανδός πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει τον λόγο για να εξηγήσει τις ανησυχίες της κυβέρνησής του ως προς την παραβίαση της συμφωνίας του Brexit.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Ε,
  //ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΧΩ\'ΡΙΑ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ //,
  εχει αποφανθει προ πολλου Ο ΣΟΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ !!!

 2. avatar Έξω από την ΕΕ

  Η πορεία της Βρετανίας στην ΕΕ ήταν προδιαγεγραμμένη ποτέ δεν ήταν μέσα στο πνεύμα της ΕΕ, και τώρα θέλει να είναι μέσα απ\' έξω. Αγγλικές εξυπνάδες με αμερικάνικες συνταγές.

 3. avatar SER 30

  ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΟΥΒΕΝΤΟΥΛΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΑΚΙΑ ΣΑΧΛΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΕΡΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΝΙΚΑΝΩΝ ΤΕΜΠΕΛΗΔΩΝ . Η ΑΓΓΛΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ Η ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΠΟΔΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑΜΙΣΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ Ε Ο Κ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΓΑΙΝΩ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΩ ΚΟΥ ΚΟΥ ΤΣΑ ΘΑ ΒΓΩ . ΕΤΟΙΜΑΣΑΝΕ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΝΕ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝΕ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥΡΘΑΝΕ ΑΛΛΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΛΟΓΙΑ [...]. ΤΟ ΔΙΑΛΥΣΑΝΕ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΑΓΓΛΙΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ . ΕΓΚΛΛΗΜΑΤΙΕΣ ΒΛΑΚΕΣ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ . ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΝΑΝΑΙ ΚΑΛΑ ΓΕΜΑΤΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΦΥΣΙΚΑ .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει