Τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού από το τέλος του lockdown κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Ιταλία, κάτι που αποτελεί «καμπανάκι» για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 1.912 επιβεβαιωμένοι νοσούντες, ενώ παράλληλα 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Χθες, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, τα κρούσματα ήταν 1.786, με 23 νεκρούς. Από την αρχή της πανδημίας, καταγράφηκαν στην χώρα 306.235 περιστατικά και σε 35.801 ανέρχονται οι νεκροί.

Κατά τη σημερινή ημέρα σημειώθηκαν νέα κρούσματα κορονοϊού σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες. Τα περισσότερα στη Λομβαρδία (277), στην Καμπανία με πρωτεύουσα την Νάπολη (253) και στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης (230).

Στην εβδομαδιαία έκθεσή του, το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας τονίζει ότι «εδώ και οκτώ εβδομάδες παρατηρείται μια αργή αλλά σταθερή επιδείνωση της κατάστασης, έστω και το συγκεκριμένο φαινόμενο, σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, είναι πιο περιορισμένο».

Οι ειδικοί, πάντως, προσθέτουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κανενός είδους εφησυχασμός και ότι δεν πρέπει να υιοθετηθούν συμπεριφορές και γεγονότα (επικίνδυνες συναθροίσεις ή κοινωνικές εκδηλώσεις) που εκτιμάται ότι θα έχουν βαρύτατες συνέπειες επί της υγείας των πολιτών.

Κινητοποίηση των μαθητών στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας

Χιλιάδες Ιταλοί μαθητές κατέβηκαν σήμερα (25/09) στους δρόμους, για να αμφισβητήσουν την πολιτική της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, σε ό,τι αφορά την προσαρμογή της δημόσιας παιδείας στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης του κορονοϊού.

Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν στη Ρώμη, στο Μιλάνο, στην Γένοβα, στην Νάπολη και σε δεκάδες άλλες μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι μαθητές καταγγέλλουν ότι παραμένει πολύ υψηλό το ποσοστό της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ούτε καν οριστεί οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί και αναβάλλεται συνεχώς η παράδοση των μονοθέσιων θρανίων που η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί από την προηγούμενη άνοιξη.

Παράλληλα, ζητούν την παροχή περισσότερων μέσων μαζικής μεταφοράς, για ασφαλέστερη, καθημερινή μετάβαση στα σχολεία.

Με τις σημερινές τους πορείες, οι μαθητές ζήτησαν και να ενημερωθούν από την κυβέρνηση σχετικά με το πώς εννοεί να χρησιμοποιήσει τις χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και να μπορέσουν να επιστρέψουν το γρηγορότερο, όλοι οι νέοι στις αίθουσες των γυμνασίων, λυκείων, και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ιταλίας.

Αύριο πρόκειται να διαδηλώσουν καθηγητές και γονείς, οι οποίοι, σε ανακοίνωσή των ιταλικών συνδικάτων, κάνουν λόγο για «προαναγγελθείσα τραγωδία των ιταλικών σχολείων».