Αντιμέτωπες με επιδείνωση της διατροφικής ανασφάλειας βρίσκονται τέσσερις χώρες (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Υεμένη, Νιγηρία, Νότιο Σουδάν), σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Η διατροφική ανασφάλεια που προκάλεσαν οι συρράξεις επιτείνεται τώρα ακόμη περισσότερο από φυσικές καταστροφές, οικονομικά σοκ και υγειονομικές κρίσεις» κι όλα αυτά «επιδεινώνονται από την πανδημία του κορονοϊού», ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ, στο κείμενο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου. «Ως σύνολο, αυτοί οι παράγοντες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών, ανδρών και παιδιών».

Δυνάμει απόφασης που είχε υιοθετηθεί το 2018 για τη σύνδεση των ένοπλων συρράξεων, της διατροφικής ανασφάλειας και του λιμού, η γραμματεία του ΟΗΕ έχει επιφορτιστεί να ειδοποιεί το Συμβούλιο Ασφαλείας όταν ο κίνδυνος γενικεύεται, με βάση διάφορους δείκτες.

Αυτό συμβαίνει στις τέσσερις συγκεκριμένες χώρες, τονίζει το στέλεχος του ΟΗΕ και συμπληρώνει πως σε κάποιες από αυτές, προγράμματα βοήθειας πρόκειται να μειωθούν ή να σταματήσουν τελείως, ελλείψει οικονομικής υποστήριξης από πλευράς διεθνούς κοινότητας.

Στο σημείωμά του, ο Λόουκοκ προτρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας να εντείνει τις προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ειρήνη σε αυτές τις χώρες, για να τηρείται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και για να αυξηθεί η οικονομική υποστήριξη στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Στη ΛΔ Κονγκό, «πάνω από 21 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κρίση» ή βιώνουν «επίπεδο οξείας διατροφικής ανασφάλειας πιο σοβαρό» απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν, σημειώνει ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ. Στην Υεμένη, δύο χρόνια αφότου κατορθώθηκε να αποτραπεί η επάνοδος του λιμού, «ο κίνδυνος επιστρέφει αργά», προειδοποιεί. Σήμερα στη χώρα υπάρχουν «42 ενεργά μέτωπα» του πολέμου «έναντι 30 πριν από δύο χρόνια».

«Με μόλις το 24% των ανθρωπιστικών αναγκών να έχει χρηματοδοτηθεί για το 2020, οι υπηρεσίες είναι πλέον υποχρεωμένες να μειώσουν ή να σταματήσουν σημαντικά προγράμματα» βοήθειας στην Υεμένη, συνεχίζει.

Στη Νιγηρία, η κατάσταση χαρακτηρίζεται κρίσιμη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Στις πολιτείες Μπόρνο, Ανταμάουα και Γιόμπε «εμφανίζονται τρομακτικά επίπεδα διατροφικής ανασφάλειας», σημειώνει, κάτι που οφείλεται όπως κρίνει κυρίως στη δράση ένοπλων εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Σε αυτές τις τρεις περιφέρειες, πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται πλέον ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία, αριθμός αυξημένος «κατά σχεδόν 50% από την περασμένη χρονιά», διευκρινίζει ο Λόουκοκ.

Στο Νότιο Σουδάν, η κατάσταση επιδεινώθηκε με μεγάλη ταχύτητα στην πολιτεία Τζονγκλέι και στην περιοχή του Ευρύτερου Πίμπορ, προειδοποιεί. «Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις αποτρέπονται από τη βία, τις εσκεμμένες επιθέσεις και την έλλειψη χρηματοδότησης», στηλιτεύει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δείκτες-κλειδιά υποδεικνύουν πως σημειώνεται επίσης επιδείνωση της διατροφικής ανασφάλειας στη Σομαλία, στην Μπουρκίνα Φάσο και στο Αφγανιστάν.