Η κατάσταση στην Κριμαία αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια στη Ρουμανία από το 1989, αλλά είναι επίσης ευκαιρία για επιστροφή της Δημοκρατίας της Μολδαβίας εγγύτερα στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα.

«Νομίζω ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ασφάλεια της Ρουμανίας και της περιοχής από το 1989… Προφανώς είναι η πρώτη φορά που αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι για εμάς να είμαστε στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι όποιος κι αν είναι ο κίνδυνος, όσο μεγάλος κι αν είναι, δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε σε μία πολύ σημαντική πολιτική και στρατιωτική οικογένεια», ανέφερε ο κ. Πόντα σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3 TV station.

Ο κ. Πόντα υπογράμμισε ότι η σύγκρουση στην Κριμαία είναι επίσης ευκαιρία για να προσεγγίσει η Μολδαβία το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Γνωρίζετε ότι λέγεται πως ένας κίνδυνος σημαίνει ευκαιρία. Είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία από το 1990. Για τη Ρουμανία να επιτύχει ένα μεγάλο στόχο, ο οποίος είναι για την Ευρώπη μικρότερος, αλλά για τη Ρουμανία ο πιο σημαντικός. Να αξιοποιηθεί η πολιτική και ιστορική στιγμή για να προωθηθεί η επιστροφή της Μολδαβίας εγγύτερα σε αυτό που η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύουν. Εξαρτάται πόσο έξυπνοι είμαστε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία. Η Ρουμανία δεν είναι αρκετά μεγάλη ή αρκετά ισχυρή από μόνη της για να πει: Μην ανησυχείτε, θα επιλύσουμε το πρόβλημα στην Ουκρανία ή έχουμε τον έλεγχο στη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε ο κ. Πόντα.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι πιο λογική λύση θα είναι για τη Ρουμανία να στηρίξει με συγκεκριμένο τρόπο, όχι μόνο μέσω διακηρύξεων, αλλά μέσω εξαιρετικά συγκεκριμένων βημάτων, τη μη αναστρέψιμη προσέγγιση της Μολδαβίας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.